Lisede sınıf geçme zorlaşıyor
 

Milli Eğitim Bakanlığı, ‘ortaöğretimi daha kaliteli hale getirmek için’ lisede sınıf geçmeyi zorlaştırıyor. Yeni düzenlemeye göre, lise 2. sınıfta 8-9 zayıfı da olsa bir üst sınıfa sorumlu geçme uygulaması 2 dersle sınırlandırılıyor.

Lise 3. sınıfta kalan öğrencilere istemeleri halinde okula devam etmeden sadece sorumluluk sınavlarına girerek mezun olmaları imkanı getiriliyor. Ayrıca bir sınıfta öğrenci mevcudunun yüzde 51’inin başarısız olması halinde sınav tekrar edilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği’nde bazı değişikliklere gidiyor. Talim ve Terbiye Kurulu’nda görüşülen yönetmelik, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in imzasından sonra yürürlüğe girecek. Ayrıca alan seçimindeki not ortalaması da 3’ten 2,50’ye düşürülüyor. Lise birinci sınıftaki bir öğrenci not ortalaması 2,5 olduğu takdirde istediği alanı tercih edebilecek. Mevcut durumda bir sınıfta öğrencilerin çoğunluğu başarısız olduğunda sınavı yenileme öğretmenin yetkisine bırakılmışken, yeni düzenlemede sınavın tekrarlanması zorunlu hale getiriliyor. Böylece öğrencilerin yüzde 51’inin başarısız olduğu bir sınavın tekrar edilerek öğrenciye yeni bir şans, öğretmene de soruları daha doğru sorma imkanı veriliyor.

Özellikle lise son sınıf öğrencilerinin sağlık raporu alarak bir dönem gibi uzun bir süre okula devam etmemelerini engellemek için yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Buna göre yıl sonu notunun belirlenmesi için ‘iki dönem notu alma şartı’ getiriliyor. Mevcut durumda birinci dönem ders notları 2’nin üstünde olan öğrenciler, ikinci dönem sağlık raporu alarak hiç okula gelmese de yıl sonu notu birinci dönemde aldığı not olarak yazılıyor ve öğrenci sınıf geçiyordu. Yeni uygulamada ise iki dönemde de öğrencinin derslerden not alması şartı koşuluyor. Böylece öğrencilerin uzun süreli devamsızlığının önüne geçiliyor. Lisede halen 20’si özürlü, 25’i raporlu toplam 45 gün devamsızlık imkanı bulunuyor. Lise 2. sınıfta kaç dersten zayıfı olursa olsun 3. sınıfa sorumlu geçme uygulaması kaldırılıyor. Lise 2. sınıfa da lise 1. sınıfta olduğu gibi en fazla 2 dersten sorumlu geçme uygulaması getiriliyor. Ayrıca üst sınıftan aynı dersten başarılı olunduğunda, alt sınıftaki dersin sorumluluğunun kaldırılması uygulamasına son veriliyor.

Yeniden ’bütünleme’ getiriliyor

Yönetmelik değişikliğinde fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinin hazırlık sınıflarında seviye belirleme için yapılan sınavda başarılı olma şartı da 2’den 3’e yükseltiliyor. Lise öğrencilerine yeniden ’bütünleme’ anlamına gelecek bir düzenleme yapılıyor. Okullar kapandıktan hemen sonra yapılan ’Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavları’ eylül ayına alınıyor.
Kaynak: Zaman 15 Ekim 2004


      

 
Süper Teyze 26
Serkan yaptığı ilginç şakalarla tanınan bir çocuktu. Bütün arkadaşları Serkan’ın soracağı soruları,anlatacağı fıkraları merakla beklerlerdi. Yine bir gün Serkan sınıfa girdi ve : - Size bir sorum v devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.