Yeni okul kantin yönetmeliği hazırlanıyor
 

Okullarda hazır yemek tüketiminin (fast food) yaygınlaşması ve buna bağlı olarak çocukların şişmanlaması Meclis Sağlık Komisyonu’nu harekete geçirdi.

Sağlık Komisyonu, sivil toplum kuruluşları ile birlikte okul kantin yönetmeliği hazırlıyor. Yeni yönetmelikte fast food yiyecekler yerine; süt, ayran, yoğurt, az yağlı et ve lifli gıdaların satılması istenecek.

Meclis Sağlık Komisyonu’nun öncülüğünde kurulan Türkiye Sağlıklı Beslenme Platformu, “Okul çocuklarının beslenme sorunu ve ülkemizdeki durumu”nu gözlemlemek amacıyla 100 okul kantininde yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Sağlık Komisyonu Üyesi Opr. Dr. Turhan Çömez, sivil toplum örgütleri, bilim adamları ve siyaset adamları olarak bu konuda bir politika oluşturmak istediklerini söyledi. Çocukların okula zayıf başlayıp, şişman mezun olduklarını ifade eden Çömez, okul kantinlerinin nasıl çalıştırılması gerektiği ve nelerin satılabileceği gibi birçok konunun ele alınabilmesi için çalışma grubu oluşturulması gerektiğini vurguladı. Çömez, ilerleyen günlerde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile okul kantin yönetmeliği hakkında kapsamlı bir görüşme yapacaklarını açıkladı.

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise, yeni beslenme stratejilerine neden gerek duyulduğunu şu sözlerle açıkladı: “Okul kantininden 1 hamburger, 1 patates kızartması ve 1 kola alan 8 yaşındaki bir çocuk 642 kalori değerinde enerji alırken, 99 gram karbonhidrat, 20 gram yağ, 5 gram doymuş yağ tüketmektedir. Bu şekilde bir öğün ile vitamin, mineral ve posadan yetersiz; enerji ve doymuş yağdan zengin bir öğün tüketmektedir. Yağ ve şeker tüketiminin artmasıyla da şişmanlık yani obezite ve kalp hastalıkları artmaktadır.”

Prof. Dr. Yılmaz, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını vurgulayan panolara yemekhane ve kantin ortamlarında yer vermek gerektiğini belirterek, bu ortamlardaki gıdalarla ilişkili bir yönetmeliğin olmadığına dikkat çekti. Çocukların kalsiyum ihtiyacını göz önüne alarak kantin ve yemekhanelerde mutlaka süt ve süt ürünlerinin bulundurulması gerektiğine vurgu yaptı.
Kaynak:Zaman 14 Ekim 2004


 
Süper Teyze 153
Tarih dersinde sözlüye kalkma sırası Alperdeydi. Öğretmen numarasını okuyunca isteksiz kalktı tahtaya : -  Anlat bakalım Alper, dedi öğretmen. Eski Romalılar hakkında neler biliyorsun ?  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.