Sakız çiğnemek beyni geliştiriyor
 

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, sakız çiğnemenin düşünme ve anımsama gibi idrakla ilgili işlevlerde olumlu etkilerine rastlandı. Bir internet sitesinde yayımlanan bir habere göre, İngiltere Northumbria Üniversitesi Sinirbilim Bölümü araştırmacısı Andrew Scholey, araştırma sonuçları hakkında bilgi verirken, sakız çiğnemenin insan belleğini olumlu etkilediğini belirtti. Scholey, "Sakız çiğneyen kişilerin bellek testlerinde daha başarılı olduklarını ve daha çok sözcük hatırladıklarını gördük" dedi. Sakızın naneli ya da mentollü olmasının bir fark yaratmadığını belirten Scholey, en önemli unsurun sürekli sakız çiğnemek olduğunu ifade etti. Scholey’in verdiği bilgiye göre, araştırmaya katılan 75 kişi, "sakız çiğnemeyenler", "gerçekten sakız çiğneyenler" ve "yalandan sakız çiğneyenler" şeklinde gruplara ayrıldı.

Araştırma sırasında deneklere resim, sözcük ve telefon numarası hatırlatmaya yönelik sorular soruldu. Gerçekten sakız çiğneyenlerin kalp atışlarının, çiğnemeyenlere göre dakikada 3, yalancı çiğneyenlere göre ise 1.5 kez daha fazla olduğu belirlendi. Scholey, "Kalp atışındaki artışın, idrakı artıracak derecede beyne oksijen ve glikoz dağıtımını yükseltmiş olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Haberde, sakız çiğnemenin, ağzın sulanmasına bağlı olarak insülini yükseltmesi olasılığı üzerinde de durulduğu vurgulandı.
Kaynak:NetHaber 15 Ekim 2004


 
Süper Teyze 463
Elif dedesiyle birlikte hayvanat Bahçesini dolaşıyordu. Timsahlara baktıkları sırada , hayvan bakıcılarından biri Elif’in dedesini uyardı : -Bu timsahlar isterlerse, koca bir domuzu bir lokmada yut devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.