Nazar Boncuğu’nun suyu çekildi
 

Yaklaşık 5 milyon yıl önce volkanik bir patlama sonucu meydana gelen Meke Gölü, su çekilmesi nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor.

Yaklaşık 5 milyon yıl önce volkanik bir patlama sonucu meydana gelen Meke Gölü, su çekilmesi nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor.

Önceki yıllarda 25 metre derinliğe sahip gölde su seviyesi 10 metrenin altına indi.

Eşsiz güzelliği ve mavi sularının ortasındaki adası ile dünyanın “Nazar Boncuğu” olarak adlandırılan Konya’nın Karapınar İlçesi’ndeki Meke Gölü, sakarmeke, yeşilbaş, angut, kızılbacak, uzun bacak, kızkuşu, kuyruksallayan ve flamingo gibi 100’ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Doğa ve fotoğraf tutkunlarının gözde mekanı olan ve taban suyu ile beslenen Meke Gölü’ndeki su derinliği 25 metreden 10 metreye kadar düştü.
       Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, birinci derece sit alanı olan Meke Gölü’nün doğal görüntüsünün bozulmaya başladığını söyledi. Meke’de su seviyesinin, kuraklık nedeniyle 10 metreye kadar düştüğünü belirten Mugayıtoğlu, “Bölgemizdeki kuyularda bile sular çekildi. Önlem alınmaması durumunda Meke Gölü birkaç yıl içinde tamamen yok olabilir” dedi.
       Gölün beslenmesi için derin kuyular açılmasını ve pompalar aracılığıyla su takviyesi yapılmasını öneren Mehmet Mugayıtoğlu, bunun yüksek maliyetli bir çalışma olacağını ifade etti. Belediyenin yıllık bütçesinin 4,7 trilyon lira olduğunu bildiren Mugayıtoğlu, şunları kaydetti: “Meke Gölü’nü kurtarma projesi hazırlamak için bütçemiz yetersiz. Bu konuya devletin el atması gerekiyor. Suyun çekilmesi nedeniyle gölün dibi bile görünmeye başladı, kuşların sayısı da azalıyor. Göl giderek güzelliğini kaybediyor. Dünya’nın Nazar Boncuğu’na sahip çıkılmasını istiyoruz.”
Kaynak:Ntvmsnbc 18 Ekim 2004
       

 
Süper Teyze 280
Annesi hasta olduğu için,evde yemekleri günlerdir Alara ve babası yapıyorlardı. Alara o gün çikolatalı puding yapmak istedi. Babası da izin verdi. Ancak küçük kız puding tarifini okuduktan sonra, ya devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.