Türkiye batığı denizden çıkarmak için bunu bekliyordu...
 

İspanya zehirli atığı almayı kabul etti...

İsviçre’nin Cenevre kentinde masaya oturan Türkiye ve İspanya, 6 Eylül’de 2 bin 200 tonluk zehirli yüküyle İskenderun Körfezi’nde batan MV Ulla gemisi konusunda uzlaşmaya vardı. İki ülkenin yanı sıra yükün sahibi Lafarge’ın da katıldığı toplantıda, batığın en kısa zamanda çıkarılması, İspanya’nın da zehirli atığı geri alması kararlaştırıldı. Geminin batışının ardından başlatılan pazarlık sürecinde dün önemli bir ilerleme kaydedildi. İki ülkenin heyetleri, Uluslararası Nakliye Sözleşmesi (BASSEL) Sekretaryası’nın evsahipliğinde Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Çevre Departmanı’nda bir araya geldi. Görüşmede geminin hukuki ve fiziki durumu değerlendirildi. Türkiye, kendi kamuoyu ve uluslararası toplumun tepkilerini gerekçe göstererek batığın çıkarılması konusunda bastırdı. Batığın çıkarılmasıyla ilgili masrafları tek başına üstlenmek istemeyen, ancak çıkarılacak zehirli atığı İspanya’ya götürme konusunda taahhütte bulunan İspanya hükümeti ise, Türkiye ile Lafarge şirketinin sorumluluk üstlenmesini istedi. Uzun müzakerelerin ardından Lafarge yetkilileri olaydaki mali sorumluluklarını kabul ederek batığın çıkarılması konusunda işbirliği yapacaklarını söyledi.

Çevre ve Orman Bakanlığı, İspanya’nın, Lafarge firmasına ait atığı geri almayı kabul ettiğini, 10 gün içinde İskenderun’a gelecek bir teknik heyetin incelemelerde bulunarak izlenecek yol haritasını belirleyeceğini bildirdi.

3 milyon dolarlık bütçe ayrıldı

Öte yandan Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, Ulla gemisinin çıkarılması için 3 milyon dolarlık bütçe ayırdığı öğrenildi. İhaleyi Denizcilik Müsteşarlığı’nın yapması kararlaştırılırken, geminin çıkarılması işine üç Türk firmasının talip olduğu belirtildi.
Kaynak:NetHaber 19 Ekim 2004

 
Süper Teyze 152
Öğretmen sınıfa sordu : - Beni dikkatle dinleyin çocuklar, Soracağım soruyu doğru cevaplayan en yüksek notu alacak. Hazır mısınız ? Bütün sınıf bir ağızdan bağırdı : -Evet öğretmenim ! - devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.