Oyunu uzaydan kullanacak
 

ABD’de başkanlık seçimi için heyecanlı bekleyiş sürerken, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) bir başka heyacan yaşanıyor. Onuncu mürettebat olarak geçen hafta sonu Rus Soyuz aracı ile istasyona ulaşan Amerikalı astronot Leroy Chiao, NASA’nın yardımları sayesinde oyunu 360 km irtifadan kullanabilecek.

NASA’nın uzay istasyonundan oy kullanabilmesi için yerel ve federal yetkililerle yoğun bir mesai harcadığını belirten Chiao, kesinlikle vatandaşlık görevini yerine getireceğini söyledi. Chiao kasım ayındaki seçimde güvenli bir e-posta bağlantısı aracılığıyla oyunu atacak.

Genelde Houston civarında yaşayan Amerikalı astronotlar, dönemin Texas Valisi George W. Bush’un onayladığı yasa sayesinde uzaydan oy kullanma hakkını elde etmişti. Daha önce bir başka astronot 1997 yılında Rusların Mir Uzay İstasyonu’ndan oyunu bu şekilde kullanmıştı.

Cumartesi güni iki Rus kozmonotla birlikte UUİ’ye ulaşan Chiao, bu kozmotlardan biriyle önümüzdeki altı ayı yörüngede geçirecek. UUİ’nin onuncu mürettebatı bu süre içerisinde 38 deney yapacak.

Chiao’nun yerini aldığı Amerikalı astronot Michael Fincke de oyunu Rusya’da kullanacak.  
 
Rusya, ABD, Avrupa Uzay Kurumu, Brezilya ve Japonya’nın katkı sağladığı, 120 milyar dolara mal olacak UUİ’de 2009’dan itibaren 4 astronot görev alacak. İstasyon, 1998’de yörüngeye yerleştirildi ve üç kişilik ilk inşaat mürettebatı 2000’de görev aldı. UUİ’nin, en az 2016 yılına dek hizmet vermesi bekleniyor. İstasyon bittiğinde, çıplak gözle gece açık havada semada görülebilecek Ay’dan sonra en parlak nesne olacak.
Kaynak:Hürriyet 19 Ekim 2004

 
Süper Teyze 8
Teneffüste bütün çocuklar bahçeye çıkmıştı. Eray bir köşede oldukça sıkıntılı dikiliyor, bir ayağının üzerinde duruyor, sonra ayak değiştirerek duruşunu sürdürüyordu. Ayşegül yanına yaklaşıp sordu : devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.