Endüstride robot istilası
 

Sanayi alanında kullanılan robotların sayısının gittikçe arttığı, düşük donanım fiyatları sayesinde işçiden ucuza gelen robotların fabrikaları istila etmeye başladığı ortaya çıktı. BM-Avrupa Ekonomi Komisyonu’nca hazırlanan yıllık rapora göre 2003 sonu itibarıyle dünya sanayiinde kullanılan robotların sayısı, 800 bin 772 adetle rekor seviyeye ulaştı.

Robotik gelişmenin ele alındığı raporda, bu yılın ilk yarısında sanayide robot kullanımının artma eğilimini sürdürdüğü, robot sayısında geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 18 artış kaydedildiği vurgulandı.

Otomotiv sanayiinde bugün on işçinin yerini bir robotun aldığına işaret edilen raporda, robotların işçiden daha ucuza gelmesinin ve teknolojinin her geçen gün daha ileri gitmesinin, robotların üretimdeki payını artırdığı belirtildi.

BM ve AB’ye göre, robot fiyatları ABD’de 1990’dan bu yana ortalama yüzde 66 azaldı. Aynı dönemde sanayide emek maliyeti ise yüzde 63 arttı.

Japonya’nın, 10 bin işçi başına 322 robotla dünyanın en çok robot kullanan ülkesi olduğu kaydedilen rapora göre, Japonya’yı 148 robotla Almanya, 138 ile Güney Kore ve 116 ile İtalya izliyor. Amerikan sanayii ise 10 bin işçi başına 63 robot kullanıyor. AB’de robot ortalaması ise 93.
Kaynak:Hürriyet 20 Ekim 2004

 
Süper Teyze 273
Yaramaz  Can, akşam eve gelen babasını kapıda karşıladı : - Tebrikler babacığım ! geçen Cumartesi kendine aldığın saat bir harika ! gerçekten de su geçirmiyor. Bu gün sen işteyken denemesini devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.