Cassini Titan’a yakından bakıyor
 

Satürn’ün en büyük uydusu Titan’a daha önce hiç olmadığı kadar yaklaşan Cassini uzay aracı, dev uydudan veri ve fotoğraf geçmeye başladı. Cassini’nin yaklaşık 1200 km. uzaktan çektiği ilk görüntülerde, gizemli uydunun ince bir sisle kaplı olduğu görüldü. Bugüne kadar Titan’ın buzlu yüzeyini görüntülemeye yönelik girişimler başarısız olmuştu.

Cassini, TSİ 19:45’te Titan’a 1198 kilometre yanaşarak, NASA’nın Madrid’deki merkezine verileri transfer etmeye başladı. Yetkililer, TSİ 04:25’te gelmeye başlayan ilk görüntülerin düşük çözünürlüklü olduğunu, sonraki resimlerin daha iyi olmasını beklediklerini söyledi. İspanya’daki olumsuz hava koşullarının uzun sürmesi beklenen veri transferini de etkileyebileceği belirtiliyor.

Cassini, NASA’nın yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı ve İtalyan Uzay Ajansı tarafından finanse edilen proje çerçevesinde 1997 yılında fırlatıldı ve Satürn’e ulaşmak için 3.5 milyar kilometrelik bir yol katetti. Cassini, yaklaşık 3.2 milyar dolara mal olacak 4 yıllık görevi süresince Satürn’ü 76 defa turlayacak, bilinen 31 uydusunun yedisinin yakınından da 52 defa geçecek.

’ZAMAN MAKİNESİ’ TİTAN

Güneş’e en uzak altıncı gezegen olan Satürn, Jüpiter’in ardından Güneş Sistemi’ndeki en büyük ikinci gezegen. Satürn’ün en büyük uydusu Titan, bu projenin kalbini oluşturuyor. Cassini fotoğraf çekme işlemlerini tamamladıktan sonra 25 Aralık’ta beraberinde getirdiği Huygens sondasını Titan’a yollayacak. Huygens, 14 Ocak 2005’de başka bir gezegenin doğal uydusuna inen ilk araç olacak.

Titan’ı zaman makinesine benzeten NASA yetkilileri, bu uydunun geçmişte Dünya’nın neye benzediğini gösterebileceğini düşünüyor.

SATÜRN SİSTEMİNİN GİZEMİ

Bilim adamları Satürn sistemini fizik, kimya, gezegenlerin evrimi ve yaşam koşullarının oluşması konularındaki sorulara yanıt verebilecek doğal bir laboratuar ortamı olarak görüyor. Sütürn ve ve onun halka sistemlerinin, Güneş Sistemi’nin oluşumu sırasında Güneş’i çevreleyen toz ve gaz halkaları konusunda bir model olabileceği belirtiliyor. Satürn ile halkaları ve uyduları arasındaki etkileşimin Güneş Sistemi’ndeki her bir gezegenin oluşumu konusunda ipuçları vermesi bekleniyor.
Kaynak:Hürriyet 27 Ekim 2004

 

 
Süper Teyze 285
Deniz arkadaşı Suna’ya sordu : - Hani şu masallardaki gibi çok çok iyi kalpli, güzeller güzeli bir peri kızı yanına gelse ve ‘dile benden ne dilersen !’ dese, ne isterdin Suna ? Suna bir süre  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.