Çizgi Filmller Argo Öğretiyor.
   

Ankara üniversitesi TÖMER Kayseri Şube Müdürü Oktay Durukan, bazı çizgi filmlerde fazla sayıda yer alan argo ve yabancı sözcük kullanımının, çocukların dil gelişimleri için zararlı olduğunu bildirdi. Durukan, çizgi filmlerin, özellikle 5-10 yaş arasındaki çocuklar için oldukça ilgi çekici ve eğlendirici olduğunu belirtti. Çizgi filmlerin çocuğun ilgisini en çok çektiği bu dönemin, aynı zamanda hafızayı hazırlayan hücrelerin de en hızlı bölündüğü ve öğrenme yetisinin en hızlı olduğu dönem olduğunu vurgulayan Durukan, şunları söyledi: "Çocuğun bu yaşlarda ifade yeteneğinin de geliştiğini görürüz.Ancak çocuğun ilgi odağı olan bazı çizgi filmlerde yer alan oldukça fazla sayıdaki argo sözcük kullanımı ile Türkçe karşılığı olduğu halde yabancı sözcük kullanımı, çocuğun dil gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir."

Çocukların, "Kahretsin, hey ahbap, lanet olsun" gibi kültürümüzle ilgisi bulunmayan ve bu nedenle Türkçe’de yeri olmayan ifadeleri, günlük hayata taşıdıklarını ve bunun da çocuğun anadili ediminin en hızlı olduğu evrede gelişmesini bir anlamda baltaladığını öne sürdü.

Kaynak:Hürriyet,Kelebek, 26.03.2004

 
Süper Teyze 476
Coğrafya dersinde öğretmen İlke’yi  sözlüye kaldırdı ve sordu : - Yurdumuz kaç coğrafi bölgeden oluşuyor kızım ? - Yedi, dedi İlke. - Sayabilir misin peki ? İlke hemen saydı : - Bir, i devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.