Telefon ve bilgisayar her şeyle anlaşacak
 

Masanızda duran annenizin fotoğrafını cep telefonunuza gösterince numarayı kendiliğinden çeviriyor mu? Ya da tüm ev eşyalarını tek bir cihazla kontrol edebiliyor musunuz? Peki tüm bunları tek başına yapabilen bir teknoloji var desek bize inanır mısınız? Yeni geliştirilen bir teknoloji sayesinde tüm eşyalara bir kimlik veriliyor ve siz onları hem tek elden yönetip hem de taşınabilir cihazınızla pek çok işlem yapabiliyorsunuz.

Sokakta gördüğünüz bir duvar ilanında yazan İnternet sitesini hemen ziyaret etmek için tek yapılması gereken, taşınabilir bilgisayarı ya da akıllı cep telefonunu söz konusu ilana doğru tutmak. Bir film veya konserin afişine tuttuğunuzda ise o etkinlikle ilgili bilgilere cep telefonundan erişmek ve bilet siparişi yapmak mümkün olabilecek. Bu yeni sistem, teknolojinin içine binlerce yaratıcı uygulama yerleştirerek hayatımızı kolaylaştıracak.

Taşınabilir ürünlerinin bilgiyi depolama, işleme ve paylaşma yetenekleri sürekli artıyor. Üretildikten ancak yıllar sonra geniş kitlelerin kullanımına sunulan ileri teknolojinin son harikası, çevremizde gördüğümüz tüm nesnelerin bilgi taşıyabilmesine olanak verecek. Finlandiya’daki VTT Teknik Aratırma Merkezi tarafından geliştirilen fiziksel tarama ve kumanda sistemi ‘Physical Browsing’, önümüzdeki 10 yıl içinde yaygınlaşacağı tahmin edilen teknolojilerin çıkış noktası olarak görülüyor.

Bu yeni metod sayesinde, cep telefonu ya da avuçiçi bilgisayar gibi taşınabilir cihazlarlar gördükleri tüm ürünler hakkında bilgiye erişimi mümkün kılacak. Tüm eşyalara monte edilecek küçük elektronik parçalar veya bugün kullanılmakta olan etiketler, kendileri hakkında bilgi verirken, yetkilendirilmiş cihazların kotrolünü mümkün kılacak.

Cihazların nesnelerle haberleşmesi, günlük hayatta kolaylıklar sunacak pek çok kullanım olanağı sunuyor. Örneğin duvardaki resim, gazetedeki cep telefonu melodisi ilanı, kapının yanında duran lamba ve perdeler gibi hemen her eşyanın kendi kimliğini belirleyen birer etiketi bulunuyor. Bu etiketlerin her biri birbirinden farklı amaçlarla programlanmış olabiliyor.

Yayıncı etiketler

Örneğin duvardaki babaanne resmine cep telefonu ile dokunulduğunda telefon doğrudan babaanneyi aramaya başlarken, gazetedeki ilana yaklaştırılan avuçiçi bilgisayar, ilanın internet sitesini gösterebiliyor. Tek noktadan tüm eşyalarla iletişim kurabilecek el terminali, çevrede kumanda edilebilecek cihazların listesini ev sahibine göstererek, lambaları veya perdeleri açıp kapatabilmeyi sağlıyor.

Bu tekniğin hayatın her alanına yayılmasında en önemli avantajlarından biri, kimlik amaçlı kullanılacak etiketlerin elektronik olmasının gerekmemesi. Şu anda da kullanılmakta olan ve satın alınan hemen her üründe yer alan barkodlar, bir kameralı telefon tarafından okunabilen matriks kotlar ya da televizyonumuzun uzaktan kumandasındaki gibi kızılötesi radyo dalgası yayan etiketleri kullanmak mümkün.

Radyo dalgaları ile çalışan RFID (Radyo Frekansı Kimlik Belirleme) ve yüksek frekanslı uzaktan yönetilebilen etiketler de alternatif teknolojiler olarak bu sisteme dahil edilebilecek. Pek çok uygulama üzerinde kullanılarak test edilen sistem, başarılı sonuçlar veriyor. Kullanımı oldukça yaygın olan cep telefonlarının bu teknolojiyi taşıması çok önemli bir avantaj olarak görülüyor. 
Kaynak:Hürriyet 29 Ekim 2004

 
Süper Teyze 263
Öğretmen karne gün sınıfın en tembel öğrencisi Aykan’ı yanına çağırdı: - Baban için endişeleniyorum çocuğum, dedi. Akşam karneni gördüğünde saçları birdenbire ağarabilir. Aykan pis pis güldü : devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.