Antarktika’da vahşi yaşam tehlikede
 

Küresel ısınma, Antarktika’da vahşi yaşamı tehdit ediyor.

Küresel ısınma ve deniz buzullarının yok olması, Antarktika’da vahşi yaşamı, penguen, fok ve balinaları tehdit edebilecek kıtlıkla yüz yüze getirdi. Antarktika’da hava sıcaklığı son 50 yılda 2,5 dereceden fazla arttı.

İngiliz bilim adamları, kışları yok olan buzların, Antarktika’da hayvanların başlıca gıda kaynağı olan kabukluların sayısında yüzde 80’lik bir düşüşe neden olduğunu bildirdiler. İngiliz Antarktika Tetkik’te görevli deniz biyologu Angus Atkinson, bu düşüşün gerçek seviyesini ilk kez fark ettiklerini belirterek, günümüzde bölgede 1970’lerin ortalarında görülen kabuklu sayısının beşte birine rastlandığını kaydetti.
       Atkinson, kabuklu hayvanların çok azaldığı çeşitli kesimlerde belirli penguen türlerinde bazı etkilerin şimdiden görüldüğünü sözlerine ekledi.
       Nature dergisinde yayınlanan araştırmada yer alan rakamların, 1926 ila 2003 yıllarında elde edilen verilerin, Antarktika için çalışan 9 ülke tarafından derlenmesiyle elde edildiği belirtildi.
       Angus Atkinson, kabuklu sayısının düşmesiyle peltemsi yaratıklarla Karagöz ailesinden bir balık olan sarpanların çoğaldığı, fakat sarpanları yiyen türlerin kabukluları yiyenlerden farklı olduğunu belirtti.  
 
Okyanusta buz tabakasının altında pilankton ve su yosunlarıyla beslenen yaklaşık 6 santimetre uzunluğundaki, toplu halde yaşayan kabuklular, balık, kalamar, deniz kuşları, balina, fok ve penguenlerin besin kaynağı.
       Antarktika’da hava sıcaklığı son 50 yılda 2,5 dereceden fazla arttı.
Kaynak:Ntvmsnbc 4 Kasım 2004
        

 
Süper Teyze 83
Emrecan oturma odasında birlikte televizyon seyrettikleri sırada babasına sordu : - Babacığım sence hangimiz kadınlardan yana daha dertliyiz ? Babası şaşırdı : -Ne demek istiyorsun oğlum ?  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.