Beynin de KASLAR GİBİ geliştirilebildiği ortaya çıktı
 

Uzun süre boyunca, düzenli meditasyon yapmanın beyinde bazı değişikliklere yol açtığı belirlendi. Bundan sonuç çıkaran bilim adamları ’Beyin kasları da tıpkı kaslarınız gibi geliştirilebilir’ diyor.

Nörobiyoloji uzmanları uzun süre meditasyon yapmanın beyinde değişikliklere neden olduğunu, irade gücüyle psikolojik durumun değiştirileceğini belirledi. ABD’nin Wisconsin Üniversitesi’nden araştırmacılar, meditasyona yeni başlamış 20 yaşlarındaki 10 öğrenciden oluşan bir grupla Nobel Barış ödüllü Tibet lideri Dalai Lama’nın Dhramsala’daki aşramındaki Budist keşişleri karşılaştırdı. Yaş ortalaması 45 olan keşişler grubunun mistik bir bilinç haline ulaşabilmek için Tibet geleneklerine göre 10 ile 50 bin saat arasında bir süre boyunca meditasyon yapmış oldukları hesaplandı. Araştırmacılar meditasyona yeni başlayan gençlerle keşişlerin beyin dalgalarını izlemeye başladı.

Her iki grup da ’merhamet ve aşk’ın yansıtılmasına yönelik meditasyon yaparken Budist keşişlerde yüksek frekanslı beyin aktivitesini gösteren gamma ışını dalgasında büyük bir artış olduğu, diğer gruptaysa bu dalganın çok düşük olduğu fark edildi. Uzmanlar keşişlerin ortaya çıkardığı gama ışınlarının daha önce nörobilim literatüründe görülmemiş ölçüde yüksek olduğunu vurguladı. Diğer ölçümlerde keşişlerdeki tüm zihinsel etkinliğin diğer gruba göre daha yoğun olduğu gözlemlendi.

Araştırma sonunda, fiziksel hareketle kasların gelişmesi gibi, istenirse beynin psikolojik olarak değiştirilebileceği, daha yüksek bir bilince ulaşılabileceği sonucuna varıldı. Winconsin Üniversitesi’ndeki araştırmayı yürüten Richard Davidson, "Modern nörobilim içinde Budizm’in öğretileriyle en çok ilişkili olanı ’nöroplastik’ dalı" dedi. Bu dal, beynin yeni keşfedilmiş bir özelliği olan kendi yapısı ve fonksiyonunu değiştirebilme gücü üzerine çalışıyor. (aa, The Times of India)
Kaynak:Net Haber 7 Kasım 2004

 
Süper Teyze 338
Boğaç, saçma  bilmecelere çok meraklıydı. Bir gün yine yakın arkadaşı Okay’ı yakaladı : - Bilmeceme doğru cevap verirsen, sana benden bir dondurma ! Anlaştık mı ? dedi. - Anlaştık , ded devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.