Uzayda haklarımız var
 

Maden örneği alabiliriz.

Uzay gemisi indirebiliriz.

Personel bulundurabiliriz

Ama çevreyi kirletemeyiz.
Gora filmi ile uzay komedi filmleri yapmaya başlayan Türklerin, bir de ‘uzay anlaşması’ oldu. 1979’da imzaya açılan BM Sözleşmesi ‘Devletlerin Ayda ve Diğer Gök Cisimlerindeki Faaliyetleri’ düzenliyor. TBMM Sanayi Komisyonu’nda kabul edilen sözleşmenin önemli bazı maddeleri şöyle:

Taraf ülkeler, Ay’da maden ve diğer cisimlerin örneklerini toplama ve alma hakkına sahip olacak. Bu örnekler bilimsel amaçlarla kullanılacak. Ay’a yolculuk sırasında veya oradaki tesislerde personel değişimi yapılabilecek.

Taraf ülkeler, Ay’ı keşif çalışmaları sırasında oradaki mevcut dengeyi bozan ve zarar veren faaliyetlerde bulunamayacaklar. Dünya dışı zararlı maddeler getirerek, yerkürede çevrenin bozulmasına neden olamayacaklar. Ay dahil uzayda gözlenmiş ve saptanmış insan sağlığına ve hayatına tehdit edici bulguları haber verecekler.

Taraf ülkeler, uzay araçlarını Ay’a indirebilecek, Ay’dan fırtalabilecek. Ay’ın istediği bölümüne araçlarını ve personelini yerleştirebilecek, tesis kurabilecek. Ay’ın yüzeyinde veya yüzey altında istediği gibi hareket edebilecek.

Ay üzerinde herhangi bir tehdit ve güç kullanımı yasak olacak. Taraf ülkeler Ay yörüngesine veya üzerine nükleer silah veya diğer her tür kitle imha silahı yerleştiremeyecek. Ay üzerinde askeri üsler ve tesisler kurmak, silah denemesi yapmak yasak olacak. Bilimsel ve barışcıl amaçlı çalışan askeri personelin bulunmasına izin verilecek.

İnsan hayatını tehlikeye düşüren acil hallerde, diğer ülkelerin ay üzerinde başka ülkelere ait malzeme, taşıt ve kaynaklarını kullanabilecekler.

Ay ve gök cisimlerininin uluslararası bir çatışma alanı olması önlenecek. Ay ve gök cisimlerinin doğal kaynaklarının kullanımından doğabilecek yararlar ortak olacak. Astronotların kurtarılması ve uzaya fırlatılmış araçların geri verilmesi sağlanacak. 
Kaynak:Hürriyet 7 Kasım 2004

 
Süper Teyze 176
Öğretmen sınıftan ‘SU’ başlıklı bir kompozisyon yazmalarını  istemişti. Dersin sonunda kağıtları topladı. Çocuklar sınıfta okuma ödevlerini yaparlarken de kompozisyonları kontrol etmeye başla devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.