Gates: Şifreler tarihe karışıyor
 

Microsoft’un kurucusu Bill Gates’e göre artık kişisel ‘password’lerin sonu yakın. Çok yakın gelecekte kullanıcılar parmak izi veya göz bebeğini tanıyan biyometrik şifre kullanacak.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da devam eden Microsoft IT Forum’da konuşan Microsoft Yönetim Kurulu Başkanı Bill Gates, rakam ve harfe dayalı şifrelerin yakın gelecekte tarihe karışacağını, akıllı kart ve biyometrik şifrelerin kullanıma geçeceğini öne sürdü. Son yıllarda öne çıkan güvenlik konusuna odaklanan konuşmasında Gates, şifrelerin kolayca kırılabildiğinin altını çizdi.   

AKILLI KARTLAR ÇOK YAKIN
       Bilgi işlem sistemlerindeki kritik bilgilerin basit şifreler tarafından korunduğuna dikkati çeken Gates, kullanıcıların kolay hatırlamak için şifre tekrarı yaptıklarını ve bunun sistemlerin kırılma riskini artırdığını belirtti. “Önemli bilgilerimizi saklayan sistemleri daha kuvvetli koruyabilmeliyiz” diyen Gates’e göre, biyometrik ve akıllı kartlara geçme dönemi çok yakın: “Bu teknolojileri halen kullanan bazı müşterilerimiz var, sonuçlar başarılı, biz de şirket olarak bu teknolojileri destekleyeceğiz ve daha da yaygınlaşmasına önayak olacağız”.
       Gates, Microsoft’un .Net teknolojisine dayanan akıllı kartların ilk olarak Redmond’daki merkezde deneneceğini ifade etti. Akıllı kartlar bilişim sektöründeki firmalar tarafından hızla adapte ediliyor.
      
BİLGİSAYARI, ‘BAKARAK’ AÇACAĞIZ
       Akıllı kartların içinde verileri depolayan bir mikro çip bulunuyor. Radyo frekanslı (Radio Frequency Identification) RFID çiplerinin çeşitli versiyonları halen cep telefonları, bankomat kartları, otoyol geçişi kartları gibi ürünlerde kullanılıyor. Microsoft’un şirketler için geliştirdiği akıllı kartlara, kullanıcının fotoğrafı ve kişisel bilgileri yükleniyor. Yazılım daha sonra bu bilgileri harmanlayarak bir bar kod çıkarıyor. Kart yuvasına sokulunca, kullanıcı kendi bilgilerini giriyor. Yanlış bilgi girişi erişimi engelliyor. Biyometrik şifreler ise, insan vücudunun özelliklerini tanıyabiliyor. Biyometrik cihazlar parmak izi, iris veya yüz özelliklerinden kullanıcıları tanıyabiliyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 17 Kasım 2004
          
  

 
Süper Teyze 90
Babası Gülay’a yakındı : - LOTO da yine bir tek sayıyı bile doğru  bulamamışım ! Yazdıklarımın hepsi yanlış ! Gülay babasını teselli etti : - Üzülme babacığım, benim de matematikte dur devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.