‘Ölü ağaçları ormandan çıkarmayın’
 

Orman ekosistemindeki türlerin üçte birinin, varlığını ölü ya da ömrünü tamamlamış ağaçlarla sürdürdüğüne dikkat çekildi.
Ölü ağaçlar, böcek, kelebek, mantar, liken, yarasa, sincap gibi türlerin doğal yaşam alanlarını oluşturuyor. Diğer ağaçlara organik madde ve besin sağlayarak ormanı daha verimli hale getiriyor, toprak erozyonunu önlüyor. Karbon depolayarak iklim değişikliğinin bazı etkilerini azaltıyor.
Dnya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) “Ölü Ağaçlar-Yaşayan Ormanlar” adlı raporuna göre, kuru ve çürük ağaç gövdelerinin ormandan temizlenmesi, ekosisteme zarar veriyor.
       WWF-Türkiye Orman Programı Müdürü Sedat Kalem, yayınlanan raporun, ormancılıktaki yeni yaklaşıma ışık tuttuğunu bildirdi. Raporda, Avrupa ormanlarındaki biyolojik çeşitlilik kaybının en önemli nedenlerinden biri olarak, ormanların yaşlı ve ölü ağaçlardan temizlenmesinin gösterildiği kaydedildi. “Ölü Ağaçlar-Yaşayan Ormanlar Raporu”na göre, orman kosisteminde bulunan türlerin üçte birinin, varlığını sürdürmek için ölü ya da ömrünü tamamlamak üzere olan ağaçlara, ağaç kovuklarına ve kurumuş dallara ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 18 Kasım 2004

 

 
Süper Teyze 9
 Dersin konusu ‘insan vücudu’ idi. Öğretmen Oral’a sordu : - Kulaklarımız bizim için neden önemlidir Oral ? Oral cevabı yapıştırdı : - Kulaklarımız olmadan göremeyiz öğretmenim ! Öğretmen s devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.