Dünyanın en büyük dijital fotoğrafı
 

Hollandalı bir grup mühendis dünyanın bilinen en büyük dijital panoromik fotoğrafını oluşturdu. 7.5 gigabyte’lık dev fotoğraf neredeyse 2.5 milyar pikselden oluşuyor. Ortalama bir tüketici kamerası ise 3 milyon - 5 milyon piksel arasında fotoğraf çekebiliyor.

Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Kuruluşu (TNO) tarafından oluşturulan dijital fotoğraf Delft şehrinin 2004 sonbaharındaki panoramik bir görüntüsünü içeriyor. Delft Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nin çatısından çekilen fotoğraf 300 dpi olarak basıldığı takdirde 6.67 X 2.67 metrelik bir alana yayılacak.

TNO’dan verilen bilgiye göre dev fotoğraf bir saat içinde çekilen 600 tek fotoğrafın bilgisayarda bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Fotoğrafların birleştiriemsi ve üzerinde oynanması ise 24 saat sürdü. Fotoğrafların tek bir karede toplanması için gereken işlem gücü üç gün boyunca sürekli çalışan beş yüksek performanslı PC’ninkine denk geliyor.

ÖZEL YAZILIM VE FORMAT KULLANILDI

Hollandalı mühendisler fotoğrafları birleştirebilmek için kullandıkları yazılımı bile kendileri geliştirmiş. Bunun yanı sıra yüksek kaliteli fotoğraflarda kullanılan TIF formatı yetersiz  kaldığı için özel bir format yaratılmış. Depolama sorunu ise fotoğraf çekimi sırasında kamera ile dizüstü bilgisayar arasında kurulan FireWire bağlantısı (makinenin bellek kartını devre dışı bırakmak için) sayesinde aşıldı.

Fotoğraf grubun web sitesinde görülebiliyor. Sitede fotoğrafın sıkıştırılmış bir versiyonu ile ayrıntıları görmek için Flash tabanlı bir araç yer alıyor.

Bu alanda bundan önceki rekor Max Lyons adlı fotoğrafçıya aitti. Lyons geçen sene Utah’taki Bryce Canyon Ulusal Parkı’nın panoramik görüntüsüyle 1 milyar piksel barajını aşmıştı.
Kaynak:Hürriyet 19 Kasım 2004

 
Süper Teyze 206
Okuldan dönen Selim için annesi ikindi kahvaltısı hazırlamıştı. Küçük oğlan iki kocaman dilim reçelli tereyağlı ekmeği görünce çok sevindi ve hemen yemeğe hazırlandı. - Hayır ! Hayır ! diye atıld devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.