Salyangozun geni unutkanlığı yendi
 

Deniz salyangozları üzerinde çalışan ABD’li bilimadamları, unutkanlığın kökünü kazıyacak bir formül buldu. İlaç iki yıl içinde piyasaya çıkacak.

New York’daki Kolombiya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sayesinde unutkanlık tarihe karışacak. Nobel ödüllü biyokimya profesörü Eric Kandel’in dev deniz salyangozları üzerindeki araştırmaları sonucunda geliştirdiği ’hafıza hapı’nın yaklaşık iki yıl sonra satışa hazır hale geleceği kaydedildi. Çalışmalarını 40 yıldır aralıksız sürdüren Kandel, özellikle ’aplysia salyangozu’nun anatomisinde rastlanan ’creb’ geninin, insandaki hafıza ve ona bağlı işlemlerin daha iyi anlaşılıp yürütülmesi için uygun olduğunu belirtiyor.

HAYVANLARDA İŞE YARADI
Hücreler arası bilgi aktarımını hücre sıvısıyla gerçekleştiren bu gen, hücre çekirdeğinde ’creb1’ ve ’creb2’ olarak iki farklı şekilde bulunuyor. Uyarının beyne iletilmesinden sorumlu olan creb1 geni, diğerinin daha aktif olmasıyla genler arası dengeyi sağlıyor. Devreye giren farklı genlerle, tekrar eden uyarı hafızaya alınıyor. Uyarı sık sık tekrar edilirse, öğrenme ve hatırlama gerçekleşiyor. Yapılan deneyler, yüksek miktarda creb geni verilen sinek ve farelerin, tekrar edilen bazı hareketleri öğrendiklerini, dolayısıyla da söz konusu genin hafıza ve hatırlamadaki etkisini ortaya koyuyor. Salyangozların bu çalışmaya ’önayak’ olmasının nedeni ise, sinir hücre çaplarının büyüklüğü sayesinde mikroskopla incelemenin kolay oluşu. Sinir hücreleri yirmi bini geçmeyen salyangozların hücre çapıysa insanınkinden bin kat daha büyük.
Kaynak:Sabah 29 Kasım 2004

 
Süper Teyze 182
Ebru ve Serap konuşuyorlardı : -Ablam kilo vermek için çok ilginç bir diyet uygulamaya başladı, dedi Serap. Sadece sarsmak yiyor ! - İşe yaradı mı bari ? Şimdi nasıl görünüyor ? dedi Ebru. -  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.