EN GÜZEL KUKLACI
 

Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden kuklacılık, genç bir kadının atölyesinde yeniden hayat buluyor. Selda Üder kuklacılığın eğitimini alıp bu işi profesyonelce yapan sayılı insanlardan. Üder, artık ipli kuklaların ilgi çekmediğini ve kuklaların teknolojiye ayak durması gerektiğini savunuyor. Günümüzde üç boyutlu animasyonların tüm çocukları ve büyükleri fethettiğini vurgulayan Üder, gösteri sanatlarının bu yöne doğru kaydığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor:" Geleneksel kukla ve gölge oyununun unutulmaması ve çocuklarımıza tanıtılması tabi ki gerekli. Ama artık ipli kuklalar yerine daha çok teknoloji kullanılan kuklalar olmalı. Bunları yapamıyor olmamızın sebebi beceremememiz değil, tasarıma ve el emeğine ödeyeceğimiz paradan nasıl kaçarım diye düşünen beyinlere sahip olmamız. Ama artık ipli kuklalar çocuklarımıza yada bize ne kadar cazip gelebilir ki."
Kukla yapımıyla üniversite yıllarında tanışan Üder, Türkiye’ deki tek kuklacının kendisi olmadığını söylüyor ve ekliyor:" Sanırım benim diğerlerinden farkım, kendime ’kuklacı’ diyebilmem."
Mimar Sinan Üniversitesi Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü mezunu olan Üder, kuklayla burada tanışmış. Üder, bu tanışmayı ise şöyle anlatıyor. " Üçüncü sınıfta dersimize giren heykeltraş Saim Bugay’ ın benim üç boyuta yönelmemde etkisi olmuştur.Birkaç denemeden sonra heykel ve kukla yapımında da oldukça başarılı olduğumu gördüm. Tam mezun oluyordum ki, bölümümüzde "Kukla ve Gölge Oyunları" sanat dalı kuruldu. 1998 yılında bu sanat dalına araştırma görevlisi olarak girdim. Böylece hayatıma kukla girmiş oldu."

KUKLA İYİ BİR HEDİYE
Üder, bir süre okulda araştırma görevlisi olarak çalışmış. Daha sonra okuldan ayrılarak, çalışmalarını kendi atölyesinde sürdürmüş. Üder, hem kendisi ve arkadaşları için, hem de çeşitli tiyatro oyunları, filmler ve gösteriler için kuklalar ve aksesuarlar yapmış.
Sipariş üzerine hediye kuklalar da tasarlayan Üder," Kukla seven insanlar kendileri için özel kişilere kuklalarını yaptırıp hediye ediyorlar. Bu çok hoş bir düşünce" diyor.

KAYNAK: 1 Nisan 2004

 
Süper Teyze 104
  Öğretmen sınıfa sordu : - Buhar ne demektir çocuklar ? Cemal atıldı : - Bacadan çıkan su demektir öğretmenim !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.