İstanbul modernleşecek
 

İstanbul Modern’de resim, fotoğraf, yeni medya ve heykel için alanlar açıldı. Farklı kesimlerden izleyici kitleleri oluşturup eğitim programları uygulamak müzenin öncelikli amaçları.

İstanbul’un en uzun sürmüş düşlerinden biri, İstanbul Modern Sanat Müzesi sonunda gerçeğe dönüşüyor. Bienal mekânı olarak tanıdığımız 4 No’lu Antrepo’nun Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapılan düzenlemesi tamamlandı. İki katta toplam 8 bin metrekarelik alana sahip müzede üç sergi mekânı ve eğitim-araştırma amaçlı birimler olacak.
11 Aralık’ta açılacak İstanbul Modern’in temel amacı ’Türkiye’nin modern sanat birikimini günışığına çıkarıp, toplumla buluşturmak’. Müzenin yönetim kurulu başkanı Oya Eczacıbaşı, yılda 1 milyon ziyaretçi çekerek tüm kesimlere ulaşacak bir kurum olacaklarını özellikle vurguluyor. İstanbul Modern, çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programları, seminerleri, kütüphanesi, yeni medya alanı ve sinema salonuyla çağdaş sanata yönelik ilgiyi ve bilgiyi artıracak bir merkez.
Modern Sanat Müzesi fikri, bugünkü Bienal’in öncüsü olan 1. Uluslararası Çağdaş Sanat Sergileri’ne, yani ta 1987 yılına kadar uzanıyor. O tarihten bu yana başta Feshane olmak üzere pek çok mekân üzerinde durulmuş, sonuçta bugünkü yer kiralanıp müze düşü gerçeğe dönüştürülmüş. İstanbul Modern, üst kattaki büyük mekânda ’sürekli sergiler’i ağırlayacak. İlk sergi, temalar eşliğinde başlangıcından günümüze Türk resmini tanıtacak. ’Gözlem-Çeşitlilik-Yorum’ adını taşıyan bu sergide ustalara ait yüzlerce tablo, açıklayıcı panolar eşliğinde izleyiciyle buluşacak. Bu sergileme biçimi izleyiciye, farklı dönemler ve sanatçılar arasında karşılaştırmalar yaparak Türk resim tarihini kavrama olanağı sunuyor. Sergi, Levent Çalıkoğlu, Haşim Nur Gürel ve Ali Akay tarafından hazırlanmış.

Uluslararası sergiler
Giriş katındaki galeri ise ’dönemsel sergiler’i ağırlayacak. İlk sergi, İstanbul Modern’in kuruluş öyküsü üzerine. Ardından Fikret Mualla, Abidin Dino, Aliye Berger gibi ustalar ve uluslararası sergiler gelecek. Dünyanın en büyük koleksiyoncularından biri olan Deutsche Bank’la yapılan işbirliği sayesinde sanat tarihinin önemli yapıtlarını İstanbul’da izleyeceğiz. Uluslararası sergilerin sorumluluğu önemli ölçüde, müzenin baş küratörü Rosa Martinez’de.
İstanbul Modern, bir de fotoğraf koleksiyonu oluşturuyor. Giriş katındaki fotoğraf galerisinde sürekli fotoğraf sergileri yer alacak. Müzede, resmin yanı sıra çağdaş sanatın farklı alanlarını da gözeten kurumsal düzenlemeler yapılmış. Örneğin dünyanın pek az müzesinde yer alan ’Yeni Medya Alanı’ bunlardan biri. Bilgisayar ve interneti araç olarak kullanan sanatsal üretimler, yani interaktif çalışmalar, dijital resimler ve kolajları da kapsayan uçsuz bucaksız bir ortam bu alanda kendini ifade edecek. Müzenin bahçesinde ise bir açıkhava heykel parkı oluşturuluyor.
İstanbul Modern’in cazibe merkezi olmasını sağlayacak alanlarından biri de sineması. 100 kişilik salon, farklı etkinlikleri de ağırlayacak. Burada yapılacak film gösterimleri ile daimi festival atmosferi yaratılacağını şimdiden söylemem mümkün. Event4 organizasyon tarafından işletilecek salonda klasikler ve festival filmleri gösterime girecek. Tabii bu müzenin de dünyadaki benzerleri gibi kitap ve hediyelik eşya satan bir dükkânı var. Şık lokantası ise sadece İstanbul Modern’in sahip olduğu Boğaziçi manzarasına sahip...
Müzenin kurucusu Eczacıbaşı Topluluğu, ana sponsorları Hedef Alianz ile Avea. Ama bir müze açmak için, siyasi otoritenin de desteği gerekiyor. Neyse ki Başbakan Erdoğan’dan, bakan ve milletvekillerine, Büyükşehir Belediye Başkanı’na kadar herkes bizzat İstanbul Modern’e destek olmuş. Artık geriye resimleri duvara asıp kapıları açmak kaldı.
Kaynak:Radikal 3 Aralık 2004

 
Süper Teyze 141
İdil ve annesi markette alışveriş ediyorlardı. Annesinin bir anlık dalgınlığında, İdil ortadan kayboldu ! Az sonra annesi yaramaz kızı kozmatik reyonunda buldu : -     &n devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.