12 YILA İLK ADIM LİSELER 4 YIL
 

Lise maratonu, yeni öğretim yılından başlayarak 4 yıla çıkıyor. Buna göre, 8 yıllık eğitimi bu yıl bitirip, 2004 -2005 öğretim yılında liseye kayıt olan öğrencilerin, lisede geçirecekleri öğrenim süresi 4 yıl olacak. Halen lisede okuyanlar 3 yıl üzerinden diploma alacaklar. Anadolu, fen ve öğretmen liseleri devam ederken, halen 76 olan lise türü azalacak. " Genel" ve " meslek " lise çatısı altında değişik programlar olacak. Anadolu ve fen liselerinde hazırlık sınıflarının kaldırılması ve yabancı dil ağırlıklı eğitime geçilmesi gündemde.

KADEMELİ GEÇİŞ
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik’ in başında olduğu Dünya Bankası destekli Ortaöğretim Projesi’ nin uygulanması için düğmeye basıldı. Dünya Bankası’ nın 270 milyon dolar kredi desteği verdiği proje, zorunlu eğitim süresinin 8’ den 12 yıla çıkarılmasında da "ilk adım" olacak. 2005-2009 hedefli proje, ortaöğretim sistemini silbaştan değiştirecek. Kademeli geçişle, ortaöğretimi oluşturan tüm liselerin 4 yıla çıkarılmasını öngören proje söyle:

4 AYRI PROGRAM
Genel liselerde, merkezi sınavla öğrenci alan lise türlerine paralel 4 program esas olacak. Liseler, " fen, sosyal, sanat ve yabancı dil" programlarına dayalı eğitim verecek. Halen haftada 4 saat olarak okutulan yabancı dil dersleri arttırılacak.

ÇOK AMAÇLI LİSE
Mesleki teknik eğitimde lise türleri kalkacak. Mesleki eğitim, çok amaca hizmet eden modüler programlardan oluşacak. Bu okullarda, 10 program esas alınacak. Hangi programın okutulacağı talebe göre belirlenecek.

ÖĞRENCİLERE MÜJDE
3 yıllık programların 4 yıla yayılması üzerine, öğrencilerin haftalık ders yükleri azalacak. Buna göre, halen fen liselerinde haftada 40, anadolu liselerinde 37 ve genel liselerde33 saat olan haftalık ders yükü yeniden hesaplanacak.

HAZIRLIK KALKIYOR
Anadolu liseleri ile fen liselerinde artık yabancı dil hazırlık sınıfı olmayacak. Bu okullarda, halen hazırlık ile birlikte 4 yıl olan öğrenim süresi, hazırlık sınıfı hariç 4 yıla çıkacak. Anadolu liseleri, tıpkı süper liseler gibi ’yabancı dil’, ’fen’ ağırlıklı olacak.

DERSLER TÜRKÇE Anadolu liselerinde matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri de, yeni öğretim
yılından itibaren yabancı dilde değil, Türkçe okutulacak. Böylece, özellikle üniversite giriş sınavında büyük sorunlar yaşanmasına neden olan yabancı dilde eğitim uygulaması gelecek öğretim yılından itibaren son bulacak.

KAYNAK: 10 Nisan 2004 Hürriyet

 
Süper Teyze 404
Saçmasapan şakalarıyla tanınan Sarper, arkadaşı Cem’e sordu : - Sence bir gorille bir ütü arasında ne fark vardır  ? - Neymiş ? diye sordu Cem bir süre düşündükten sonra. Sarper hemen atıldı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.