İzmir’e 2. kuşcenneti
 

Ege Üniversitesi (EÜ) Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir’in, Çamaltı Kuşcenneti’nden sonra İnciraltı Rekreasyon Alanı’na yapılacak güzel bir projeyle, ikinci bir kuş cennetine kavuşabileceğini söyledi.

“Kuşların büyükelçisi” olarak tanınan Prof. Dr. Sıkı, Üçkuyular ile İnciraltı Turkuaz arasındaki rekreasyon alanının kuşların beslenmesi, barınması için ideal bir yer olduğunu bildirdi.

Bölgenin 1. derecede doğal sit alanı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sıkı, Büyükşehir ve Balçova belediyelerinin kendilerinden talep etmesi durumunda, “hayvanların çoğalması ve bölgenin korunması” yönünde proje sunabileceklerini belirtti.

Bölgenin gelişmesi yönünde yerel yetkililere yardımcı olabileceklerini anlatan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, şu bilgiyi verdi: ”İzmir Kuşcenneti’nden sonra İnciraltı Rekreasyon Alanı’na kış aylarında 2-3 bin sakarmeke geliyor ve kışı geçiriyor. Bölgeye, Aralık ayından Mart ayı sonuna kadar Flamingo, Karabatak, Pelikan, Martı ve Yumurtapiçi gelerek, besleniyor ve barınıyor. Yazın da uzunbacaklılar, İnciraltı bölgesini üreme alanı olarak kullanıyor.

Kayıklarla, deniz bisikletiyle gezenler, deniz börülcesi toplayanlar yazın uzunbacaklıları rahatsız ediyorlar. Bu türün üreme ve çoğalması riske giriyor. Kayık sefalarına yazın kısıtlama getirmek lazım. Denize yerleştirilen dinozor maketi doğayla uyumsuz, kuşları da korkutuyor, kaldırılması iyi olur.”

Bölgeye kuşların gelmesi, dinlenmesi ve barınması için dalyan içinde 100-150 metrekarelik bir küçük adacık yapılmasında yarar olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sıkı, sazlıkların dışındaki alanda da kuşlar için “pinekleme” yerleri kurulmasını önerdi.

Prof. Dr. Sıkı, bunların yapılması durumunda bölgenin, İzmir’in 2. bir kuş cennetine kavuşabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Sıkı, bu durumda daha fazla kuş barınacağını ve besleneceğini, insanların daha fazla sayıda ve çeşitte kuş görme imkanına kavuşacağını ifade etti.

İnsanların piknik yaparken çevreyi çok kirlettiğini, atıklarını temizlemek yerine dalyana attığını anlatan Prof. Dr. Sıkı, bunun ileride telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğuracağını dile getirdi. Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Naylonlar, bira kutuları, eski araba lastikleri buralara atılmış durumda. Doğanın bunları temizlemesi mümkün değil” diye konuştu.
Kaynak:Hürriyet 6 Aralık 2004

 
Süper Teyze 194
Ayça özel bir öğretmenden piyano dersi alıyordu. O gün de öğretmeninin gelmesine çok az bir zaman kalmıştı. Ayça’nın annesi telaşlıydı : - Hadi kızım,hazırlan. Öğretmenin birazdan kapıyı çalar, devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.