Artık Çok Özelim
 

İ stanbul Bilgi üniversitesi’ nin, Toplum Ekonomi Siyaset Araştırma Merkezi (TESAR) yönetiminde üç yıl önce başlattığı ücretsiz "Müzik Eğitimi Sertifika Programı " tüm hızıyla sürüyor. Sürmekle kalmıyor, katılımcılarının yaşamını da kökten değiştiriyor, yeteneklerini gün yüzüne çıkarıyor, önlerine bambaşka bir ufuk açılıyor.
MUHTAR TEKLİF ETTİ
Her şey üç yıl önce İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Haluk Polat’ ın, Kuştepeli öğrencilerden oluşan br bando takımını çalıştırmasıyla başladı. Bando takımı 19 Mayıs gösterilerinde büyük sükse yapınca Kuştepe mahallesi muhtarı, mahallede oturan yetenekli çocuklara müzik eğitimi verilmesini istedi. Bunun üzerine Polat ve TESAR yetkilileri bir araya gelerek 8-18 yaş arasındaki gençler için " Müzik Eğitimi Sertifika Programı " nı oluşturdular.
İSTERLERSE ALTI YIL OKUYORLAR
Sertifika programında, müzik analizi, müzik teori, kulak eğitimi, vokal, enstrüman ve koro eğitiminden oluşan dersler veriliyor. Şu an 56 katılımcının devam ettiği programda, hafta içi ve hafta sonu dersleri var. İki yılın sonunda sertifika almaya hak kazanan gençler isterlerse eğitimlerini altı yıla tamamlayabiliyorlar. Sertifika programına 8-18 yaş arasında, Kuştepe yada Dolapdere’ de oturan gençler başvurabiliyor. Programa başlayabilmek için yetenek sınavını geçmek de şart. İşte Emrah, Ekin Doğa, Anıl, Nihan da yetenek sınavını geçip hayalleriyle buluşan gençler arasında.Enstrümanlarının başına geçip hikayelerini anlatıyorlar:
" O KİM DİYORLAR "
İki yıldır  sertifika programına devam eden 9 yaşındaki Ekin Doğa Gül, piyanist olmak istiyor.Gül " Mozart, Beethoven gibi klasik müzik bestecilerinin hiçbirini tanımıyor ve dinlemiyordum. Şimdi en çok Beethoven’ ı seviyorum. Eskiden biri bana müzik dediği zaman popçuları sayardım. Şimdi ’ Mozart’ diyorum. Arkadaşlarım da bana ’ o kim ’ diyorlar " diye konuşuyor.
" KENDİMİ ÖZEL HİSSEDİYORUM "
Annesi temizlikçi, babası konfeksiyon işçisi olan 13 yaşındaki Nihan Ülger gitar çalıyor. Daha önce hiç klasik müzik dinlemediğini söyleyen Ülger, " Şimdi ise çok seviyorum. Evde kimse benim bildiklerimi bilmiyor. Onlara da öğretiyorum. Bizim mahallede bu kursa gelen ve enstrüman çalan bir tek ben varım. Müzik hakkında gelip bana soru soruyorlar. Bu kendimi özel hissetmemi sağlıyor." diyor.
BEETHOVEN VE MOZART FAVORİSİ
Kuştepe’ de oturan 11 yaşındaki Nihan Şahin’in programda ikinci yılı. Annesi ev kadını, babası şoför. Şahin artık müzik terimlerini ve enstrüman çalmayı bildiğini söylüyor. Klasik müzik bestecilerinden Beethoven ve Mozart ise Şahin’i favorileri.
" SEVGİ VE SAYGIYI ÖĞRENDİM "
Sertifika programında üçüncü yılı olduğunu söyleyen 11 yaşındaki Anıl Yücel, davul çalıyor. Kuştepe’ de oturan,babası muhasebeci ve annesi ev kadını olan Yücel, sertifika programının kendisine çok şey kattığını ifade ediyor:" Okuldaki derslerimde daha başarılı olmamı sağladı. Biraz yaramazdım. Burada sevgi ve saygıyı çok daha iyi öğrendim. Kendime güvenim arttı. Disiplinli olmayı ve sorumluluk almayı öğrendim. Müziği bırakmayı hiç düşünmüyorum.  Dinlediğim parçalarda artık armoni, ritim ve melodi değerlendirmesi yapabiliyorum."

KAYNAK: 8 Nisan 2004 Sabah

 
Süper Teyze 300
Arda ve Ada okumayı çok seven iki arkadaştılar. Okudukları kitapları değiştirmekten,sonra da onlar üzerine sohbet etmekten çok hoşlanırlardı. Bir gün Arda , Ada’ya sordu : - Son okuduğumuz kitapt devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.