PAPAĞANLARLA KONUŞMA
 

Bir kuş mizah duygusuna sahip olabilir mi?
Bazıları evcil bir Afrika gri papağan’ ı olan  N’Kisi’ nin bunu yapabileceğini düşünüyor. İnsanlar aynı zamanda yaptıkları denemeler sonucu onun  insanların düşüncelerini okuyabildiğini ve 950 kelimelik bir söz dağarcığı olduğunu söylüyorlar.

Bilim adamları buna inanmıyor ancak doğru dürüst dikkat edilirse bir papağanın konuşmayı öğrenebileceği konusunda hemfikirler.

“Birinin evindeki bir kuş dikkatin çoğu verilirse biraz öğrenebilir” diyor papağan uzmanı ve üniversite profesörü Irene M. Pepperberg.

Dünya Papağan Bakım’ ından  Allison Hales de aynı görüşte. “ Papağanlar sıcakkanlı kuşlardır ancak genç bir papağana iyi konuşmayı öğretmek , ona çok zaman harcamak anlamına gelir."

Pepperberg, papağanların konuşmasını bir örnekle gösteriyor. O ve bir öğrencisi bir papağanın önünde en sevdikleri oyuncak hakkında birbirleriyle basit bir konuşma yapacaklar. Sonra buna benzer bir konuşmayı papağanla yapmaya çalışacaklar.

Papağanın tekrar yapmadığına emin olmak için ve kuşun kelimeleri anladığını hissetmek için Pepperberg konuşmaları biraz değiştiriyor.

“Bir papağan tamı tamına bir insan gibi konuşmayı öğrenemez” diyor Pepperberg. “ Fakat biz hala ufak bir çocuğun öğreneceği şekilde öğretmeye çalışıyoruz”

Papağanları incelemenin önemi nedir?
Pepperberg’ e göre, bilim adamları papağanları, beynin nasıl çalıştığıyla ilgili daha fazla şey öğrenmek amacıyla kullanıyor. Örneğin, papağanları incelemek öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için çareler  aramada yardımcı olabilir.

Anlaşılacağı gibi papağanların becerileri bu kuşları koruma konusunda insanları cesaretlendiriyor.

“ Eğer insanlar bu kuşların akıllı olduklarına gerçekten inanırsa, soylarını korumaya daha istekli olurlar” diye açıklıyor Pepperberg.

Papağanlar henüz  iletişim için seslerini kullanmıyorlar, diğerleri gibi tüylerini kullanıyorlar.

“Rahatladıkları zaman görebilirsiniz” Diyor Pepperberg. “ Tüyleri düzleşiyor.” Papağanlar korktukları zaman tüyleri daha büyük görünmek istediğinden  kabarıyor.

Papağanlar insanlarla iletişim kurabilen tek hayvan değildir. Bazı maymunlar işaret diliyle “konuşabilir.”

 
Süper Teyze 395
Matematik öğretmeni Duygu’ya sordu : -Tabii ki hayır, dedi küçük kız. Babam her zamanki gibi hepsini tek başına yaptı !    devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.