Evrende ‘Başka Dünyalar’ var mı?
 

Evrende Güneş Sistemi dışında da Dünya’ya benzer gezegenler de var mı? National Geographic Türkiye’nin son sayısı, Dünya benzeri gezegenleri ele alıyor.

“Başka Dünyalar İçin Arayış” başlıklı Tim Appenzeller imzalı yazıda, Dünya benzeri gezegenlerin tespiti için şimdiye dek gerçekleştirilenler ve bilim adamlarının gelecek yıllardaki hedefleri inceleniyor. Yazının fotoğrafları ise Mark Thiessen’e ait.

ŞİMDİYE DEK 130 GEZEGEN BULUNDU
       Güneş Sistemi dışında Güneş benzeri bir yıldızın çevresinde dolanan bir gezegen ilk kez, İsviçreli gökbilimciler tarafından 10 yıl önce keşfedilmişti. Astronomlar şimdiye kadar Güneş Sistemi dışında 130’un üzerinde Dünya benzeri gezegen belirledi. Bu gezegenlerin tamamına yakını Dünya’ya 200 ışık yılı uzaklıkta. Astronomlar şimdi, yeni yıldızların çevresindeki başka dünyaların peşindeler.
       Astronomlar, Dünya benzeri küçük ve ılıman gezegenler üzerinde benzer yaşam biçimlerinin gelişmiş olabileceğini umuyor. Eğer doğal şartlar Dünya’ya benziyor ise, akıllı bir yaşam formunun gelişmiş olması dahi spekülasyonlar arasında. Ancak, Dünya’daki gibi bir yaşamın gelişmesi için suyun sıvı halde varlığı şart.
Kaynak:Ntvmsnbc 8 Aralık 2004

 
Super Teyze 65
 Küçük Esma teyzesini uzun zamandır görmemişti. Başka bir şehirde yaşayan teyzesi o gün  ziyarete geliyordu. Esma çok heyecanlıydı. Kapı çalınınca herkesten önce koşup açtı ve hayret dolu  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.