3 çocuktan biri hiç sinemaya gitmiyor
 

Çukurova Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, sosyal aktiviteler içinde en ucuzu olan sinemaya, 13-15 yaş grubu çocukların yüzde 30’unun hiç gitmediği ortaya çıktı. Eğitim Fakültesi Sosyal Alanlar Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Gümüş, İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Songül Tümkaya ve Bingöl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Turan Dönmezer tarafından, 12 ilköğretim okulunda öğrenim gören 868 öğrenci arasında yapılan araştırma, öğrencilerin kültürel açıdan yoksun olduklarını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, öğrencilerin sinema ya da tiyatroya gitme sıklığı arasında önemli farklılıklar bulunuyor. Öğrencilerin, devam edilen okulun ekonomik düzeyi ile paralel olarak sinema veya tiyatroya gitme olanakları da değişiyor. Öğrencilerin 7-8’inci sınıflara gelmelerine ve büyükşehirlerde yaşamalarına rağmen yüzde 30’u sinema-tiyatroyla hiç tanışmazken, sadece bir kez gidenlerin oranı da yüzde 37.5’de kalıyor.

Öğrencilerin yüzde 26.6’sının ayda 1-2, yüzde 16’sının haftada 1-2 kez gittikleri belirlendi.

Bu arada, yine şehir merkezinde büyük alışveriş merkezlerine gitme sıklığının da sinema-tiyatro oranlarıyla benzer eğilimler gösterdiği ve öğrencilerin yüzde 21’inin büyük alışveriş merkezlerine hiç gitmediği belirtildi. Öğrencilerin yüzde 23’ünün lokantaya da hiç gitmediği, lokantaya gitmeyenlerin çoğunluğunu alt ve orta-alt sosyoekonomik düzeylerdeki okullara devam eden öğrencilerin oluşturduğu, sosyoekonomik düzeyi iyi olan öğrencilerin ise yüzde 80’inin 1-2 kez lokantaya gittikleri ifade edildi.
   
KENDİNİ HER ALANDA GELİŞTİRMİŞ NESİLLER
   
Doç. Dr. Adnan Gümüş, araştırmayı değerlendirirken yaptığı açıklamada, sinemaya gitme oranlarının düşük olmasının bir tarafının ekonomik, diğer tarafının Milli Eğitim ve ailelerin kültür-sanat alanındaki yoksunluklarından kaynaklandığını söyledi.

Türkiye’nin bir an önce kültür-sanat politikalarında çok güçlü programlar oluşturması gerektiğini belirten Gümüş, “Eğitim-öğretim sadece fen ve matematik bilgisinden ibaret değildir. Çok boyutlu, çok düşünceli ve her alanda kendisini geliştirmiş nesillere ihtiyacımız bulunmaktadır” dedi.
Kaynak:Hürriyet 10 Aralık 2004

 
Süper Teyze 217
Sarp, arkadaşı cenk’e dert yandı : -Okuldan hiç memnun değilim. Keşke İngiltere’de bir okulda okusaydık ! Cenk anlamadı : -İngiltere ‘de mi ? Neden İngiltere ? Nereden aklına geldi şimdi ?  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.