Bilinçsiz tüketim israfa yol açıyor
 

  Türkiye’de günde 284 bin ekmek çöpe atılıyor. Buna karşılık 1 milyon insan açlık sınırında. İşte Devlet İstatistik Enstitüsü’nden varlık içinde yokluk manzaraları...

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın çalışmalarına göre bilinçsiz tüketim yüzünden Türkiye genelinde günde 284 bin ekmek çöpe atılıyor. Yılda 103 milyon 660 bin ekmeğin çöpe atılmasının Türkiye’ye maliyeti ise trilyonlar ile ifade ediliyor.
       Ülke nüfusunun % 60’ının kentte, % 40’ının köyde yaşadığı düşünülürse kentte bir kişi günde 1.25, köyde ise 1.5 ekmek yiyor. Ancak 3 - 4 saat geçtikten sonra ekmek bayat kabul edildiği için kullanılmıyor ya da satın alınmıyor.
      
ÖNLEMLER ARAŞTIRILDI
       Sadece İstanbul’da günde 20 ekmekten birinin çöpe atıldığı tespitinden yola çıkan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, ekmeğin çöpe atılmaması için önlemleri araştırdı.
       Üretimin talebe göre planlanması, ekmeğin poşetlenmesi, raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretimi, ekmeğin pişirilmesi ile satışı arasındaki sürenin aza indirilmesi, küçük gramajlar ile üretilip, toplu yemek tüketim yerlerinde dilimlenmiş olarak verilmesi, satılamayan ekmeklerin galete unu, kurutulmuş ekmek içi gibi başka gıda maddelerinin üretiminde kullanılması, soğumuş ekmeğin bayatlamış olduğunun düşünülmemesi, evlere ihtiyaçtan fazla ekmek alınmaması önerilen önlemlerden bazıları.
      
MADALYONUN ÖBÜR YÜZÜ
       Binlerce ekmek çöpe atılırken DİE’nin rakamları da madalyonun öbür yüzünü gösteriyor. Rakamlara göre Türkiye’de 1 milyon insan açlık sınırında, 20 milyon insan ise yoksul durumda...
Kaynak:Ntvmsnbc 13 Aralık 2004

 
Süper Teyze 334
Üç kaplumbağa arkadaş, oturma odasında zevkli bir kart oyunu oynuyorlardı. İçlerinden biri ev sahibi kaplumbağaya rica etti : - Varsa bir bardak süt alabilir miyim lütfen ? - Elbette ! dedi ve devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.