Silifke’de 20 milyon yıllık sazan balığı fosili bulundu...
 

Mersin’in Silifke İlçesi’ne bağlı Yenisu Köyü civarında, 15-20 milyon yıl öncesine ait olduğu bildirilen sazan balığı fosili bulundu.

İHA - Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Nurdan İnan ve Doç. Dr. Kemal Taslı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, duvar ve yer kaplamalarında kullanılan doğal taşların bir örneğinde bulunan sazan fosilinin Erken-Orta Miyosen Dönemi’nde göl tortularında fosilleştiği belirtildi.

Prof. Dr. Nurdan İnan, Silifke’nin Yenisu Köyü civarındaki taş ocaklarından çıkarılıp Mersin’deki yapı taşı satıcıları tarafından depolanan killi kireçtaşı ve kaya örneklerinin birçoğunda çok iyi korunmuş balık fosilleri bulunduğunu kaydetti. Prof. Dr. İnan, bulunan fosilin, chorda dalının cypriniformes takımının cyprinidae (sazangiller) ailesine bağlı leuciscus papyraceus BRONN diye isimlendirilen bir sazan türü olduğunu söyledi. Yüzgeçleri gövdesine göre küçük, kemikli balıklara ait bir örnek olan bu sazan türünün, yaklaşık 15-20 milyon yıl öncesi jeolojik dönemin (Erken-Orta Miyosen) göl tortularında fosilleştiğini ifade eden Nurdan İnan, "Bu bulgu da Silifke kuzeyi Yenisu Köyü civarında 15-20 milyon yıl önce büyük bir gölün bulunduğunu göstermektedir" dedi.
Fosillerin bulunduğu bölgede, Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları tarafından daha ayrıntılı incelemeler yapılacağı bildirildi.
Kaynak:Net Haber 17 Aralık 2004

 
Süper Teyze 271
Sertaç eve geldiğinde annesi merak içinde sordu : _ Anlatsana oğlum, yeni öğretmeninizi nasıl buldun ? İyi bir hanım mı ? Sertaç büyük adam edasıyla bir süre düşündükten sonra cevapladı annesi devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.