Otistik çocukların kurtarıcı meleği
 

Kurduğu vakıfla, ABD’deki otistik çocuklar için geliştirilen özel eğitim sistemini Türkiye’ye taşıyan Mine Narin, erken eğitimin, 10 otistik çocuktan 5’ini hayata bağladığına dikkat çekiyor. Narin, yoksul otistik çocukların eğitimi için vakıflarına destek bekliyor.

Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Başkanı Mine Narin, beş yaşından önce en az iki yıl yoğun özel eğitim alan her iki otistik çocuktan birinin, eğitimine normal okullarda devam edebileceğine dikkat çekiyor.

Bu sayede bu çocukların meslek edinip, bağımlı yaşamaktan kurtulduğunu vurgulayan Mine Narin, Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı’nın, ülkemizde özel eğitim, konuşma ve dil terapisiyle duyu bütünlemesi terapisini birarada veren ilk merkez olduğunu vurguluyor.

250 kişi kapasiteli okulda şu anda 80 çocuk bulunuyor. Merkez, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ruhsat alındıktan sonra Emekli Sandığı veya SSK güvencesindeki çocuklara da açılacak. Vakıf, maddi durumu iyi olmayan çocuklara burs vermek isteyenlere de, çağrıda bulunuyor.

Tohum Vakfı’nın Taksim Gümüşsuyu’ndaki Özel Eğitim Kursu’ndan halen 80 çocuk yararlanıyor. Bunların 30’u burslu. 13 çocuk ise burs bekliyor.

Narin, ‘Otistik çocukların uyku dışındaki her saniyeleri gelecekleri açısından çok önemli. Türkiye’de 0-14 yaş arasında 81 bin otistik bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 64 otistik çocuk eğitim merkezinde ise sadece 645 çocuk eğitim alıyor’ diyor.

EĞİTİMCİ SORUNU

Türkiye’de 6-14 yaşlarında 49 bin otistik çocuk bulunduğu tahmin ediliyor. Her 4 çocuğa bir özel eğitim öğretmeni gerekiyor. Yani, Türkiye’de 12 bin 275 özel eğitim uzmanı, konuşma, dil ve beceri konusunda yüksek eğitimli bin 227’şer terapiste ihtiyaç var. Buna karşılık, yetişmiş özel eğitim öğretmeni sayısı sadece 2 bin 210.

Narin, ihtiyaçlarla olanaklar arasındaki uçuruma ise şöyle dikkat çekiyor:

‘Ülkemizdeki 8.5 milyon engelli bireyin, 260 bini dil ve konuşma engelliler grubuna giriyor. İhtiyaca rağmen, konuşma ve dil terapisi sadece Anadolu Üniversitesi’nde yüksek lisans programı olarak yürütülüyor. Bu yıl 26 öğrencinin programı tamamlaması bekleniyor. Bu açığın bir an önce kapatılması için konuşma ve dil terapisinde dört yıllık meslek yüksek okullarının açılması, fizyoterapist, psikolog, çocuk gelişimi mezunu özel eğitim uzmanlarının devam edeceği yüksek lisans programlarının açılması gerekiyor. Uğraşı terapisti ise yok denecek kadar az.’

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Narin, vakfın en büyük hedefinin gelişim bozukluğu olan ya da otistik çocukların erken tanısının, eğitiminin sağlanması olduğunu belirterek, ‘Üç yaşından önce tanı konması ve eğitime başlanması, çocuğa çok büyük iyileşme şansı veriyor’ diyor.

Vakfın doğuşu

Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı’nın temeli 2001 nisanında atıldı.

Vakıf, gelişim sorunu bulunan çocukların alması gereken üç eğitimi birden vermeyi hedefledi: Özel eğitim, konuşma terapisi ve uğraşı terapisi.

Vakfın kurucusu Narin, uğraşı terepisi ve eğitimini ilk kez ABD’de tesadüfen bir yakınının ihtiyacı dolayısıyla izledi. Bu terapinin ve eğitimin Türkiye’ye kazandırılması için çalışmaya karar verdi. Önce psikiyatr, çocuk doktorları, aile ve çocuk danışmanlık merkezleri yöneticileri, eğitim uzmanları, konuşma terapistleri, Down sendromlu ve otistik çocuk anneleriyle üç hafta sonu buluşup beyin fırtınası yaptı.

Konuyla ilgili yurtiçi ve dışındaki eğitim kurumlarıyla sivil toplum örgütleriyle iletişime girdi. Vakıf başkanı yardımcılığını üstlenen arkadaşı Aylin Sezgin ile otistik çocukların eğitiminde fark yaratabileceklerine inandı. Böylece Tohum Vakfı, 15 Nisan 2003’de resmen, kár amacı gütmeyen, kamu yararına sağlık ve eğitim vakfı olarak kuruldu.  
Kaynak:Hürriyet 4 Ocak 2004  

 
Süper Teyze 343
Öğretmen öğrencilere iyilik yapmanın yararlarından, insana vereceği huzurdan söz ediyordu : - Her gün en az bir kişiyi mutlu ederek eve döndüğünüzde, huzur içinde bir uykuyu hak ettiniz deme devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.