Asya depremi günleri kısalttı
 

NASA uzmanı Dr. Richard Gross’a göre, Asya depremi Dünya’nın kendi ekseninde dönüşünü hızlandırdı. Bunun sonucunda günler kısalıyor.

Güneydoğu Asya’da 145 bin kişinin ölümüne neden olan depremin Dünya’nın dönüş hızını değiştirdiği öne sürüldü. NASA jeofizik uzmanı Richard Gross, depremin Dünya’nın nispi olarak küçülmesine ve bu nedenle de kendi ekseninde daha hızlı dönmesine yol açtığını ifade etti. Dünya artık kendi ekseninde 3 mikrosaniye (saniyenin milyonda biri) daha hızlı dönecek. Dünya’nın daha hızlı dönmesi ise, günlerin kısalmasına neden oluyor.

DEPREMİN ARDINDAN JEOFİZİK ETKİLERİ
       Dr. Richard Gross, 26 Aralık’ta gerçekleşen depremin Dünya üzerinde yarattığı etkilerin hesaplamalarını yapıyor. Gross’un yaptığı ölçümlere göre Asya depremi tüm Dünya’nın yerinde titremesine, yalpalamasına neden oldu. Bir tektonik katmanın diğerinin altına girmesiyle ortaya çıkan güç, yerküreyi yörüngesinde titremeye zorladı.
       Dünya kutuplarının eksende dönüş istikâmeti 10 metre kadar oynuyor. Depremin etkisi ise bu patika üzerinde 4 cm’lik ek bir oynama yaratacak. Gross, Dünya’nın kendi ekseninde dönüşünü ara sıra yavaşlatıp hızlandırdığını belirterek, depremin yarattığı oynamanın Dünya’nın dönüşü üzerinde uzun vadeli ciddi sarkmalara neden olmayacağını ifade etti.
Kaynak:Ntvmsnbc 5 Ocak 2005

 
Süper Teyze 248
Öğretmen  Görkem’e sordu : - Söyle bakalım oğlum, ben sana ‘ az önce öğle yemeğimi yedim’ dersem, bu günün hangi zamanında olduğumuzu gösterir ? Küçük oğlan kendinden emin, verdi cevabını devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.