Tsunami, haritaları değiştirdi mi?
 

Tsunaminin ardından deniz haritalarının yeniden çizilmesi gündemde. Kimi adalar okyanusa üzerinde barındırdıkları ilkel kabilelerle beraber gömüldü. Kimi noktalarda ise deniz derinlikleri değişti.
 
Uluslararası kamuoyu öncelikle ölenlerin bulunması ve tespiti, geride kalanların sağlığı, salgın hastalıklar gibi yaşamsal sorunlara yoğunlaştı. Öncelik taşıyan insanlık trajedisinin ardından ekolojik sorunlar gelecek haftalar öne çıkacak. Bilim adamları uydu görüntülerinden tsunaminin altında kalan kara parçalarını saptamaya çalışıyorlar. Sular altında kalan adalar nedeniyle Güneydoğu Asya haritasının değişmiş olabileceği belirtiliyor.

BATAN ADALAR ÇIKACAK MI?
       Bilim adamları gömülen kara parçalarının geçici bir süre için suların altında kalacağını, tektonik tabakaların yerine oturmasıyla suların da boşlukları dolduracağını ve deniz seviyesinin dengeye oturacağını öngörüyor. Ancak bu öngörü sadece anakaraya bağlı kıyılar için geçerli. Hint Okyanusu’nda sular altında kalan birçok ada, belki de hiçbir zaman su yüzüne çıkamayacak.
       Endonezya Ulusal Harita Koordinasyon Merkezi yetkilisi Cecep Subarya, depremden sonra tümüyle batan büyük bir adaya rastlanmadığını belirtiyor. Depremin merkezi olan Sumatra adasının kuzeybatısındaki Aceh’te de ancak geçici düzeyde değişiklikler tespit edildi. İşin ilginç yanı, esas tahribatın depremin merkezi Aceh’ten kilometrelerce uzaktaki bölgelerde meydana gelmesi. Bunun nedeni ise, merkezden alıdığı güçle dışa doğru çığ gibi büyüyerek kıyıları vuran tsunami.
Kaynak:Ntvmsnbc 6 Ocak 2004

 
Süper Teyze 395
Matematik öğretmeni Duygu’ya sordu : -Tabii ki hayır, dedi küçük kız. Babam her zamanki gibi hepsini tek başına yaptı !    devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.