Harvard’lı Zeynep’in yazılımı bilim dünyasının gündeminde
 

Yaptığı muhtelif çalışmalarla uluslararası bilim çevrelerinde adından sık sık söz ettiren Zeynep İnanoğlu, ‘Emotive Alert’ adını verdiği yeni yazılım sistemiyle bir kez daha dikkatleri çekti.

Sistem, telesekreterdeki sesli mesajları arayanın ses tonuna göre sınıflandırıyor. İnanoğlu’nun bir sonraki hedefi, duygusal tepki veren bilgisayarlar.

KOÇ Lisesi’ni birincilikle bitirdikten sonra Harvard Üniversitesi’nden mezun olan, arkasından da Massachussets Institute of Technology (MIT) ve Cambridge Üniversitesi’nde ‘internet teknolojisi’ üzerine master yapan 27 yaşındaki Zeynep İnanoğlu, yeni çalışmasıyla uluslararası bilim dünyasının gündemine oturdu.

DUYGUSAL ANALİZ

İnanoğlu’nun doktorasını yaptığı MIT’te Ron Caneel’le birlikte ürettiği ve ‘Emotive Alert’ (Duygusal Uyarıcı) adını verdiği yazılım sistemi, cep telefonları ya da telesekreterlere bırakılan mesajların duygusal analizini temel alıyor. Bu yeni yazılım, mesajların ilk on saniyesindeki sesin tonunu, heyecanını, öfkesini ve sevincini çözümleyerek mesajları önemlerine göre sıralıyor. Böylece, bütün mesajları dinlemeden, hangisinin daha acil olduğunu öğrenmek mümkün oluyor.

İŞLETMELERE KOLAYLIK

Sistemin hastane, itfaiye ve polis merkezlerine yapılan sahte ihbarları tespit ederek hem işgücü ve zaman kaybını önleyeceği, hem de operasyonlara büyük hız kazandıracağı belirtiliyor.

British Telecom’da insan-bilgisayar etkileşimi üzerine çalışan araştırmacı Stephan Furner, ünlü bilim dergisi Nev Scientist’e yazdığı yazıda, İnanoğlu’nun buluşunun duygusal taleplere cevap verebilen bilgisayarlar konusunda atılmış çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

İnanoğlu, daha önceki çalışmalarıyla Beyaz Saray’da eski ABD Başkanı Bill Clinton ve eşi Hilary Clinton tarafından da ödüllendirilmişti. Ünlü film yapımcısı Türker İnanoğlu ve film sanatçısı Gülşen Bubikoğlu’nun kızı olan İnanoğlu, yeni hedefinin duygusal tepki veren bilgisayarlar olduğunu belirtti.
Kaynak: Hürriyet 10 Ocak 2005


 
Süper Teyze 3
Tolga okuldan eve gelince annesi sordu : -Bu gün okulda neler yaptın tatlım ? Tolga yorgundu,isteksizce cevap verdi : -Türkçe ! -Başka ? -Matematik ! -Başka ? -Beden eğitimi !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.