Depremler kıtaları birleştirecek
 

Bilim adamları Asya depremi gibi yer hareketlerinin kıtaları birbirlerine yaklaştırdığını ve dünyanın 250 milyon yıl sonra yeniden tek kıta olacağını öne sürüyor.
 
Sumatra açıklarında 26 Aralık’ta meydana gelen deprem, kara parçalarını yerlerinden oynattı. Bilim adamları, bu tür depremlerin kara parçalarının sürekli olarak oynadığının, yer değiştirdiğinin bir işareti olduğunu ve kıtaları birbirlerine yaklaştırdığını vurguluyor.

DEPREMLER EVEREST’İ YÜKSELTİYOR
       Bilim adamları, yerküredeki kıtaların bir zamanlar tek dev bir kıta (Pangea) olduğunu düşünüyor. Jeolojik hareketler kıtaların birbirlerinden ayrılmasını sağlıyor. Bilim adamlarının plaka olarak nitelendirdikleri büyük toprak parçaları, her yüzyılda 3 ila 5 santimetre kayıyor. Bu plakalar hareket ettiğinde aralarında çarpışmalar oluyor, depremler ortaya çıkıyor. Plakaların birbirlerini ittirmesinin önemli bir sonucu da dağların oluşumu. Örneğin, Hindistan alt-kıtasının milyonlarca yıldır kuzeye doğru kayması sonucu ortaya çıkan ittirme gücü, Himalayaları oluşturuyor. Bu ittirmenin hâlâ devam etmesi ise örneğin dünyanın en yüksek zirvesi Everest’in her yıl 1-2 santimetre yükselmesinin neden oluyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 7 Ocak 2005

 
Süper Teyze 385
Titiz müşteri,gittiği lokantada yemeğini ısmarladıktan sonra, tabağının yanında duran çatal ve bıçakları masa örtüsüyle temizlemeye başladı. O sırada kimsenin kendisini görmediğini sanıyordu ama az  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.