Kızılötesini yakalayan nanopartikül
  Bilim adamları maddenin güneşten gelen ışınları yakalayabilmesini sağlayan bir yöntem geliştirdi.
Oda sıcaklığına, nemine ve hava kalitesine göre değişen akıllı duvarlar ya da güneş enerjisini elektrik gücnüe dönüştüren elbiseler. Hayal mi? University of Toronto araştırmacılarının bulduğu kızılötesine hassas bir madde ile tüm bu hayaller gerçeğe dönüşebilir.
 
NANOPARTİKÜLLER SPREYLENECEK
       Nature Materials dergisinin internet sitesinde yayınlanan bir makaleye göre, University of Toronto öğretim üyesi Ted Sargent, ebatları 2 ila 4nanometre arasında değişen yarıiletken kristalleri kullanıyor. Bu küçüklükteki nanokristaller daha sonra kısa dalga boyunda ışığı yakalayacak şekilde birbirleriyle birleştiriliyor. Kızılötesi ışınlara duyarlı bu nanopartiküller birleştirildikten sonra, spreylenebilir hale geliyor.
      
KIZILÖTESİNİ GÖREBİLEN MADDE
       Mevcut teknolojiler ile çözülebilen, ışığa duyarlı maddeleri üretmek mümkün. Ancak bu tür maddeler şimdiye dek insan gözüyle görünen ışık kütleleri için uygulanabiliyordu. Dr. Sargent’in gelişirdiği madde kızılötesi ışınlarla da etkileşime girebiliyor. Esnek olan ve bir alana spreyle dağıtılabilen bu parçacıklar, güneş ışınlarının önemli bir bölümüne (spektrumun yarısı) ulaşabiliyor. Halen kullanılan plastik solar hücreler güneş ışınlarının yüzde 6’sını yakalayabiliyor. Uzmanlar, görülebilirler ve kızılötesi ışınların beraber yakalanması durumunda ise güneş ışınlarının yüzde 30’unun kullanılabileceğini belirtiyor.
      
VERİMLİLİK VE MALİYET
       Güneş ışınlarına duyarlı solar hücreler ve nanopartiküllerin gelecekte insan yaşamına önemli katkıları olacak. Güneş ışınlarından enerji üretebilmeleri durumunda, bu tip nanopartiküller günlük yaşamın birçok alanında değişik fonksiyonlar üstlenebilir. Verimlilik ve maliyet kızılötesine duyarlı nanopartiküllerin önündeki başlıca engeller.
     
 
Süper Teyze 58
Öğretmen sınıfta anlatıyordu : - Her insanın hayatta bir hedefi olmalıdır çocuklar. Aksi halde hayat çok anlamsız olabilir. Anladınız mı ? Örneğin sen Ege, söyle bakalım hayattaki hedefin ne ? Hi devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.