Karadelik gözlemleri Einstein’ı doğruluyor
 

Astrofizikçiler, yapılan son gözlemlerin karadeliklerin kendi etraflarındaki zaman ve uzayı büktüğü teorisini doğruladığını belirtiyor.

Harvard Üniversitesi astrofizik bölümü uzmanları, Dünya’dan 40 bin ışıkyılı uzaktaki Akila takımyıldızında bulunan GRS 1915+105 kod adlı karadeliğin çevresindeki uzay-zaman dalgası üzerinde ‘sörf yapan’ gaz parçacıkları tespit etti. Araştırma ekibi , parçacıkların varlığını karadeliklerin çevrelerindeki uzay-zaman üzerinde girdap yarattığı şeklinde yorumluyor.

FARKlı GÖZLEMLER, BENZER SONUÇLAR
       Benzer sonuca, Maryland Üniversitesi astrofizik merkezi ile NASA tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen bir başka gözlemde de ulaşılmıştı. Avrupa Uzay Dairesi’nin XMM-Newton uydusundan yararlanarak yapılan gözlemde, uzmanlar karadelik çevresinde ışıktan yüzde 10 daha hızlı (saniyede 32 bin km) dönen, yüksek hararete sahip parçacık kümeleri saptamıştı. Bu gözlem, bir karadelik etrafında tam tur atan madde parçacıkları üzerine yapılan ilk saptama olmuştu.
       Maryland ekibinden Dr. Jane Turner ve arkadaşlarının gözlemlediği karadelik, 170 milyon ışıkyılı mesafede Coma Berenices takımyıldızındaki Markaryan 766 galaksisinde bulunuyor.
      
EİNSTEİN, 1916’DA SÖYLEMİŞTİ
       Albert Einstein, 1916 yılında İzafiyet Teorisi çerçevesinde karadeliğin zaman ve uzayı bükebildiklerini, çekim gücünden ise ışığın dahi kaçamadığını öne sürmüştü. Son gözlemler, Einstein’ın öngörüsünü doğrular nitelikte.
Kaynak:Ntvmsnbc 11Ocak 2005

 
Süper Teyze 395
Matematik öğretmeni Duygu’ya sordu : -Tabii ki hayır, dedi küçük kız. Babam her zamanki gibi hepsini tek başına yaptı !    devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.