Kuyrukluyıldızı mermiyle vuracaklar
 

ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş Sistemi’nin ilk oluşum döneminden kalma kalıntıları incelemek amacıyla hazırladığı Deep Impact (Derin Darbe) Projesi’ni gerçekleştirmek üzere önceki gün ilk adımı attı. ‘Deep Impact’ uzay aracı, ‘Temple 1’ adlı kuyrukluyıldızı 4 Temmuz günü dev bir mermiyle delmek üzere önceki gün Florida’daki Cape Canaveral üssünden fırlatıldı.

DEEP Impact uzay aracı, yaklaşık 6 ay sürecek olan 431 milyon km’lik tek yönlü yolculuğunun sonunda, ABD’nin 229. Ulusal Bağımsızlık Bayramı’nın kutlanacağı 4 Temmuz’da Tempel 1 kuyrukluyıldızına varacak. Deep Impact, 372 kilogram ağırlığında, bakırdan yapılma çamaşır makinesi büyüklüğündeki dev bir mermiyi kendinden ayırarak, Tempel 1 kuyrukluyıldızına saatte 37 bin kilometre hızla saplayacak.

Çarpışma, 4.5 ton dinamit gücünde olacak ve kuyrukluyıldızın çekirdeğinde, futbol sahası büyüklüğünde, 30 metre derinliğinde bir krater oluşacak. Çarpışmanın başarılı olma ihtimali yüzde 99.9. Mermiye yerleştirilecek bir kamera, çarpışma anına kadar çekeceği görüntüleri kuyrukluyıldızın 500 kilometre yakınındaki Deep Impact’a gönderecek, bu görüntüler Deep Impact aracılığıyla yeryüzüne iletilecek. Böylelikle bilim adamları ilk kez bir kuyrukluyıldızın kalbini, dolayısıyla güneş ve gezegenleri oluşturan yapı taşlarını görecekler.

FİLMLE İSİM BENZERLİĞİ

NASA’nın 267 milyon dolar harcadığı proje, Deep Impact adlı filmle aynı adı taşıyor, ancak bu isimlerin aynı dönemde Hollywood ve NASA’da tamamen tesadüf eseri olarak bulunduğu belirtiliyor. NASA’nın Deep Impact Projesi’nde yer alan bazı uzmanların, filmde danışman olarak görev yapmasına karşın, iki taraf aynı ismi birbirinden habersiz bulmuş. Gerçek projenin filmdeki gibi bir faciayla sonuçlanmasına imkan olmadığı da belirtiliyor. 1998 yapımı olan filmde astronotlar, dünyayı kurtarmak amacıyla, hızla gezegene doğru yol alan kuyrukluyıldızı patlatıyor, ancak ikiye bölünen kütlenin bir kısmı Atlas Okyanusu’na düşerek korkunç bir tsunamiye yol açıyordu.

Bir NASA yetkilisi, kuyrukluyıldızla merminin çarpışmasını, ‘bir sivrisineğin Boeing 767 tipi bir uçağa çarpmasına’ benzetti. Bu nedenle kuyrukluyıldızın yörüngesi değişmeyecek. 
Kaynak:Hürriyet 14 Ocak 2004

 
Süper Teyze 74
Akşam yemeğinde Emre’nin babası oğluna sordu : - Anlat bakalım Emre,nasıl geçti günün ? Okulda neler yaptın ? Emre isteksizdi : -Her gün gibi bir gün işte baba. Öğretmen aynı şeyleri tekrar devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.