Sorun Çocuklukta Başlıyor
 

Aynı araştırmaya göre 12-35 aylık arası olan bebeklerin ortalama 11.7 saat uyuduğu belirlendi. Ancak bu grubun içinde doktorların " mutlaka " dediği uyku saati 12-14 arasında. Okul öncesi çağdaki çocuklar için günlük uyku saati ortalaması daha da düşük: 10.4 saat. 6  yaş grubundaki anaokulu öğrencileri için de bu ortalama saat geçerli. Uzman doktorlar, bu yaştaki çocukların da günde en az 11-13 saati uykuda geçirmesi yolunda anne- babaları uyarıyor. İlkokula başladıktan sonra birinci ve beşini sınıf arasındaki öğrencilerde ise doktorların şart koştuğu uyku saati günde 10-11 iken, günde ortalama uyudukları saat sadece 9.5. Vakfın yöneticilerinden biri olan Richard L. Gelula, "Araştırmalarımız artık birçok  çocuğun yeteri kadar uyumadığını ve ciddi uyku sorunları yaşadığını gösteriyor. Burada en sıkıntıveren nokta, sorunların çocuklukta başlıyor olması" dedi.


AİLEYİ DE ETKİLİYOR

Yaklaşık 1500 anne ve babaya sorularak yöneltilerek yapılan araştırmada; çocukların yüzde 69’ unun haftada en az birkaç gece uyku sorunu yaşadığı belirlendi. Bu sorunların başında uykuya geçebilmek, uyurgezerlik, horlama, yatağa gitmekte direnme ve solunum problemleri geliyor.Vakıf yetkilileri, durum böyle olunca anne-babalar yada çocuklarla ilgilenen bakıcının da normalin altında uyuduğunu belirtiyor. Araştırmaya katılanlar arasında ortalama uyku süresi günde 6.8 saat olarak belirlendi. Bu rakam 2002 yılındaki araştırmalarda 7 saatti. Çocukları dolayısıyla uyku sorunları yaşayan anne-babaların yüzde 30’ u haftada birkaç gece uykusuzluk krizi geçirdiklerini söylüyor.


UYKU DÜZENİ ÇOK ÖNEMLİ

Ayrıca araştırmaya katılanların yarısı, çocukları dünyaya getirdikten sonra uyku sorunlarının arttığını belirtiyor. Vakıf, rastgele seçilen ve 10 yaş altında çocuk sahibi 1473 anne-babaya telefonla ulaşarak çeşitli sorular yöneltti. Katılanların çocuğun bakımında doğrudan ilgilenen olmasına dikkat edildi. Vakıf yetkilileri, araştırmanın önemli sonuçlar verdiğini ve birçok rahatsızlığın önüne geçilebilmesi için çocukların uyku düzenine çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.


Kaynak: 31 Mart 2004 Sabah
 
Süper Teyze 454
Küçük Ömer sabahın erken saatlerine balık avlamaya giden dedesine eşlik etmeyi çok istiyordu. Sonunda bir gün annesi izin verdi ve dede torun birlikte balığa çıktılar. Ancak neredeyse beş saattir gö devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.