2020’de Çürüksüz Dişler
 

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’nün (WHO) 2020 yılına kadar 6 yaş grubundaki çocukların yüzde 80’inin dişleri çürüksüz olması şartı, Türkiye’yi harekete geçirdi. Okullarda diş fırçalama alanları oluşturuluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün koyduğu 202 yılına kadar, 6 yaş çocuklarının yüzde 80’inin dişlerinin çürüksüz olması şartının yerine getirilmesi amacıyla hız verilen proje kapsamında, okullara diş fırçalama lavaboları oluşturuluyor.

Okul tuvaletlerinde diş fırçalamanın sağlık açısından sakıncalı olduğunu ve bu nedenle diş fırçalama alanlarının ayrı yerlerde olması gerektiğini belirten İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.İnci Oktay, "Uygulamalı yapılan eğitimlerde çocuklara, diş fırçası, macunu ve diş ipinden oluşan birer çanta verdik. Beslenme saatlerinden sonra diş fırçalama alanlarında hekimler eşliğinde diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaya çalışıyoruz" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da çok beğenilen proje, başarılı olursa tüm Türkiye’de uygulanmaya başlayacak. Okullarda sadece diş fırçalamak için ayrı alanlar yapılacak.

İSTANBUL’DA 16 OKULDA BAŞLADI

Hedeflerine ulaşmak için ilk olarak İstanbul’da seçilen 4 ilçedeki 16 pilot okulda ağız sağlığı ve diş bakımı eğitimlerine başlandı. İstanbul Diş Hekimleri Odası, Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi işbirliği ile gerçekleştirilen eğeğitimlerde, öğrencilere diş bakımı ve ağız sağlığı konusunda uygulamalı eğitimler veriliyor.

TUVALETİN DIŞINDA OLACAK

WHO’nun şartlarından biri olan; 2015 yılına kadar çocukların yüzde 50’sinin sağlığı geliştirici yuvalarda, yüzde 95’inin ise sağlığı geliştirici okullarda eğitim almasının temin edilmesi amacıyla da, okullarda diş fırçalama lavaboları kurulmaya başlandı.

UCUNDA ÖDÜL VAR

Diş Hekimliği Odası’na bağlı 150 gönüllü diş hekimi tarafından verilen eğitimlerde, öğrencilere ağız sağlığı ve diş basımı konusunda dersler anlatılıyor. Ayrıca öğretmenler ve veliler de ağız ve diş bakımıyla ilgili ders alıyor. Her öğrenciye açılan ayrı dosyalar dolduruluyor ve yapılması gerekenleri en iyi şekilde uygulayan öğrencilere ödüller veriliyor.

DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI YOK

Prof.Dr. İnci Oktay, okulda beslenmenin ardından diş fırçalama alışkanlığını edindirmeye çalıştıklarını belirterek, "Türkiye’de ailelerin diş fırçalama alışkanlığı yüzde 10. Bu nedenle çocukların evde öğrenmesi çok zor. Pekiştirmek için tiyatro gibi aktiviteler düzenliyoruz." dedi.


Kaynak: Günaydın Gazetesi 18.3.2004

 
Süper Teyze 421
 Tamer, arkadaşı Atilla’dan borç para istiyordu. Ama oğlanın ödünç para vermeye hiç niyeti yoktu. Sonunda dayanamayarak bağırmaya başladı : - Beni rahat bırak Tamer ! Sana verecek tek kuruşum  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.