2005, ’Einstein yılı’
 

’Einstein yılı’, YARIN Almanya’nın başkenti Berlin’de Başbakan Gerhard Schröder tarafından başlatılacak.

Kongreler, toplantılar, sergiler ve orijinal gösterilerle anılacak olan Albert Einstein’ın eserleri, düşünceleri ve kişiliği anlatılacak.

1879’da Alman topraklarında doğan Einstein, 1905’de ışığın hem dalga hem de parçacık olarak hareket ettiğini söyledi.

1921’de Nobel aldı

Bu teoremiyle 1921’de Nobel ödülünü kazanan Einstein, radarların geliştirilmesini sağlayan yolu açtı.

Atom ve moleküllerin varlığını da teorik olarak kanıtlayan Albert Eintein, zaman ve uzayın mutlak değerler olmadığını, bunların gözlemciye bağlı olduğunu gösterdi.

Ününe ışık teorisinin doğrulanmasıyla kavuştu

Enerjiyle kütle arasındaki bağıntı ile nükleer bomba yapımına kapı aralayan Einstein, asıl ününe 1919 yılında güneş tutulması esnasında ışık teorisinin doğrulanmasıyla kavuştu.

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından barışçıl çabalarına hız vererek, İnsan Hakları adlı örgüte başkanlık eden Einstein, İkinci Dünya Savaşı öncesi Başkan Franklin Roosevelt’e mektup yazarak, Nazi rejiminin atom bombası yapabileceği uyarısında bulundu.

Roosevelt, ’Manhattan Projesi’ni devreye sokarak Einstein’ın mektubuna cevap verdi. Bu proje çalışmaları sonunda ABD, yaptığı atom bombalarını, Japonya’yı teslim olmaya zorlamak için, Hiroşima ve Nagazaki’ye attı.

Dünyanın silahtan arındırılması ve bir ’dünya hükümeti’ kurulması fikrini her fırsatta savunan Einstein, İsrail sorunuyla da ilgilendi.

İki kez evlenen Albert Einstein, 76 yaşında anevrizma yırtılması sonucu öldü.

Beyni, muhafaza ediliyor

Ünlü fizikçinin beyni, bilimsel araştırmalar için hala ABD’de muhafaza ediliyor.

Einstein’a bir bölüm ayıran Alman Die Zeit dergisi, ’’fizikte devrim yaptı, ancak daha sonra kuantum teorisine kendisi ayakbağı oldu. İnançlı barış savunucusuydu, ama atom bombasını yaptırdı. Çok iyi kalpli bir adamdı, ama dostlarını ve yakınlarını kırmakta da pek mahirdi...’’ diye yazdı.

Alman Fizik Kurumu Başkanı Knut Urban da Einstein için, "herkesin benzemek isteyebileceği adam gibi idealist adam...’’ dedi.

Einstein’ın özlü sözleri:

İki şey vardır ki, ucu bucağı yoktur: Biri evren, diğeri insanın ahmaklığı. Ama evren hakkındaki sözlerimden emin değilim.

Nasıl oluyor da, anlamadıkları halde herkes beni seviyor?

Bendeniz, bütün insanları seven münzeviyim.

Güzel bir kızın yanındayken bir saat bir dakikada geçer gider, sıcak bir fırına girerseniz bir dakika bir saat gibi gelir.

Tanrı zar atmaz.

Sevgili gelecek kuşaklar! Sizler bizlerden daha barışçıl ve makul olmazsanız, cehennem sizi bekliyor!

Karıma, hiç izne çıkarmadığım müstahdem gibi davrandım.
Kaynak:NetHaber 18 Ocak 2005

 
Süper Teyze 303
Küçük Erkut yatmaya gitmek üzereyken babası sordu :  - Yatmadan önce balığının suyunu değiştirmeyecek misin yavrum ? Erkut şaşırdı : -Neden babacığım ? Dün koyduğum suyu daha içmemiş k devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.