Plastik Torbalar Doğal Çevre İçin Zararlı mıdır?
 

“Kağıt veya plastik?” Neredeyse her zaman birileri bir şeyler satın alırken bu soruyu sorar. Cevabı göründüğü kadar kolay değildir. Çevrecilere göre, hem naylon torbalar hem de kağıt torbalar çevre için engeldir.

Her yerde plastik torbalar var. Merkezi Virginia’ da bulunan Amerikan Plastik Konseyinin bildirdiğine göre alışverişlerin yüzde 80’ i plastik torbalarla yapılıyor.

“Rakamlar gerçekten şaşırtıcı” diyor Chicago’da reusablebags.com ’ da  çalışan Vincent Cobb. Dünyanın her yanında müşterilerin her yıl 500 milyar ile 1 trilyon arasında plastik torba kullandıklarını belirtiyor.

Plastik torbalar arazilerde, ağaçlara takılı halde ve deniz sürüklenmiş olarak bulunabilirler.

Bu torbaların etkileri nedir? Bazı uzmanlar çevre için zararlı olduklarını söylüyor. Plastik torbaların yok olması yüzlerce yıl alabilir. Yok olurken de suya ve toprağa zehirli atıklar bırakırlar.

Denizlerdeki plastik torbalar canlı yaşamı boğarak yok edebilir. Tehlike altındaki deniz kaplumbağaları büyük olasılıkla plastik torbaları temel besinleri olan deniz analarına benzettiklerinden yiyorlar ve sık sık boğuluyorlar.

Gerçekten de sürüklenen plastik torbalar Güney Amerika’ nın en ucundan Kuzey kutup denizinin en kuzeyine kadar okyanusları  kirletmiştir.

Bir uzmanın görüşüne  göre plastik torbalar 10 yıl içinde Antarktika’ ya kadar sürüklenecek.

Bu olumsuz etkilere rağmen,  plastik torba kullanmanın bazı avantajları var. Amerikan Plastik Konseyi’ n den  Laurie Kusek “ Plastik alışveriş torbaları evinizde en fazla tekrar kullanılan maddelerden biridir.” Diye açıklıyor.

Plastik torbalar okul yemeklerinde, çöpleri toplamada ve jimnastik torbaları gibi kullanılıyor. Bu kullanımlar plastik torba israfını azaltıyor.

Plastik Endüstrisi birliğinden bir ticaret grubunun görüşüne göre, kağıt torbalar, plastik torbalara göre daha fazla enerji gerektiriyor ve üretimi daha masraflı.

Grubun açıkladığına göre, Plastik torbalar, kağıt torbalara göre yüzde 40 daha düşük enerjiyle üretiliyor ve yüzde 70 daha az havayı kirletiyorlar. Üstelik plastik torbaların üretiminde yüzde 94 su tasarrufu sağlanıyor.

Kağıt torbalar ise, plastik torbalara göre daha çabuk yok oluyor ve doğada yaşayan canlıların boğarak ölümüne neden olmuyor.

 Ne yapılabilir?

Bazı uzmanlar plastik torbaya vergi konulmasını tartışıyorlar, bazıları ise plastik torbaya vergi konulursa bu sektörde çalışan insanların işsiz kalmasından endişeleniyor.

Diğer bir çözüm, yakın zamanda geliştirilen bir teknolojiyle, bakterilerle ayrışabilen plastik torbalar üretmek. “Bakterilerle ayrışabilen” demek doğal yollarla yok olması  demektir. Örneğin bir muz kabuğunun dışarıda kalınca yok olması gibi.

Belki de şimdilik en basit çözüm, alışveriş  torbalarının evlerde elbise taşımak gibi işlerde tekrar kullanılmasıdır.

 
Süper Teyze 363
İki tavuk arkadaş, aylar sonra yolda karşılaşırlar. Bu hoş rastlantı ikisini de çok mutlu etmiştir. Tavuklar dan biri neşeyle gıdaklayarak kanatlarını çırpar. Arkadaşı çok duygulanarak şöyle der b devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.