‘Tsunami erken uyarı sistemi şart’
 

ODTÜ ve Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşen Ergin ve Doç.Dr. Can Balas, Türkiye’nin tüm kıyı şeridinde bir tsunami uyarı sistemi oluşturması gerektiğini savunuyor.

Depremden sonra oluşan tsunami kendini 10 dakika içinde belli eder. Deniz seviyesinin çekilmesi tsunaminin kıyıya yaklaştığının işaretidir. Tsunami ilk oluştuğunda genellikle tek bir dalgadır ve derin denizlerde hissedilen bir büyüklükte değildir. Kıyıya doğru ilerlerken dört veya beş dalgaya bölünerek yayılırlar. En önde giden daha küçük dalga uyarıcı bir dalga olarak tanımlanır, ikinci ve üçüncü dalgalar ise etkisi güçlü olan daha büyük dalgalardır.

TSUNAMİ 10 DAKİKADA ANLAŞILIR
       Tsunaminin habercileri deniz tabanındaki fay kırığı tipine ve uzaklığına bağlı olarak, kıyılarda deniz su düzeyinin düşmesi veya yükselmesidir. Tsunaminin ilk öncü dalgası, küçük bir dalga olup arkadan gelecek dev dalgaların uyarıcısı niteliğindedir. Kıyılarda tsunamiye bağlı su çekilmesi veya yükselmesi ancak tsunami oluşması ile mümkün. Türkiye kıyıları için, denizdeki deprem merkezinin uzaklığına bağlı olarak, tsunaminin neden olabileceği olağandışı biçimde denizin çekilme veya yükselme süresi 10-15 dakika mertebesindedir.
Kaynak:Ntvmsnbc 2 Şubat 2005

 
Süper Teyze 414
Orta yaşlı kadın doktoruna dert yanıyordu : - Ah doktor bey, ne kadar zor bir hayatım olduğunu tahmin bile edemezsiniz ! Kocam kendini bir yarış atı sanıyor ! - Çok ilginç ! Hiç böyle bir durumla  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.