Biz Çocukların %15’i Obezmiş...
 

Kelebek Gazetisindeki yazıya göre;

Bedensel büyüme ve gelişme yanında ruhsal olgunlaşma bakımından da özel çok önemli değişimler geçiren biz çocuk ve gençlerin obezite sorunun önemli bir ölçüde sebebi hareketsizlik ve beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığı söyleniyor.

Tarifi ise, "Obezite: aşı beslenme, hareketsiz ve tembel bir yaşam, hormonal, metabolik ya da psikoloji sorunlardan kaynaklanabilen bir hastalıktır." Alınan kalorilerle harcanan kaloriler arasındaki dengenin bozulması ve kullanım fazlası artık kalorilerin yağ olarak depolanması bu hastalığın öncelikli işaretiymiş.


SAĞLIKSIZ YEME ALIŞKANLIĞI

Sağlıksız yeme alışkanlıkları: Aşırı miktarda veya çok yüksek kalorili yiyeceklerin tüketimi ve atıştırmalarda yapılan yanlış tercihler (yağlı cipsler, gofret, çikolata ve şekerlemeler) en önemli etkendir.


Evet, bunu duymak eminim hiç birimizin hoşuna gitmiyor. Fakat en azından ilerideki yaşamımız için bu yiyeceklerin tüketiminde hani büyüklerin bir lafı vardır, "nefsini tüketecek kadar" diye öyle yapsak. Yani az yesek.. Eğer ağzımı değdirince bırakamıyorum diyorsanız, hiç elinizi sürmeyin...Genç kız ve erkek olduğunuz zaman bunun sıkıntısını çok yaşarsanız, bizden söylemesi. ;)

Yetersiz fiziksel aktivite: Hareketsiz bir yaşam, tembel bir hayat tarzı önemli bir faktördür.

Eminiz sizlerde gazetelerde, televizyon programlarında sürekli olarak sporun önemini duyuyor veya okuyorsunuzdur. Bu alışkanlık belli bir yaşta inanın zor elde ediliyor. Vakit var iken kendinize bir spor dalı seçin ve bunu bırakmayın. Hem unutmayın, spor ile çevreniz daha güzel olacak ve ilerideki eğitiminizde de faydası dokunacak.


Elbette sadece bu iki sebepten dolayı bizler OBEZ olmuyoruz. Daha bir çok tıbbi açıklaması var. Fakat yukarıdaki sebebler küçümsenmeyecek derecede önemli ve biz gençler tarafından önleminin alınabilmesi mümkün. Diğer sebeblerden bazılarını ise gazete;


"Hormonal ve metabolik bazı hastalıklar: Tiroid bezi tembelliği, böbrek üstü bezlerinin aşırı aktivitesi gibi hormonal ve metabolik sorunlar çok önemli hazırlayıcılardır.

Evde ve okulda stresli, endişeli bir yaşam tarzı, aile yapısında ani değişimler: Anne-babanın boşanması, aile bireylerinden birinin kaybı, okul ile ilişkili sorunlar tetikleyici faktörlerdir.

Kişisel güven yetersizliği, özgüven noksanlığı, kişilik bozukları, depresyon ve diğer bazı psikolojik sorunların mevcudiyeti de önemlidir. "
olarak açıklamakta.

Bu konuda merak ettikleriniz var ise anne babanız veya bir doktor ile konuşarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Evet biz gençler artık kendimize bakabilir, sağlıklı, güzel olabiliriz. Ne dersiniz? :))

Kelebek Gazetesi 17.3.2004

 
Süper Teyze 478
Ender’in dayısı kötü bir iş kazası geçirmişti. Maalesef bacakları bir silindirin altında kalmıştı ve uzun süre hastahanede yatmak zorundaydı. Ender ve annesi dayısını hastahanede ziyarete   devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.