Körler için renkler notaya çevriliyor
 

ABD’de görme özürlü bir öğrenci, renklerin dijital ortamda müzik notalarına dönüştürülerek okunmasını sağlayan bir yazılım geliştirdi.

Yazılımın öyküsü, ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Cornell’de lisansüstü öğrencisi Victor Wong’un, renkli jeofizik haritalarını okumak zorunda kalmasıyla başlıyor. Atmosferdeki hareketleri çalışabilmesi için Wong’un, minimal renk değişikliklerini hesaba katarak matematik modeller oluşturması gerekiyordu. Wong arkadaşlarından yardım alsada, renkli haritalar sorun olmaya devam etti.  

RENKLER NOTALARLA DİJİTALLEŞTİRİLİYOR
       Wong renkleri müzikal tonlarla tercüme etmeyi düşündü. Farklı renkler farklı ses tonları ile ifade edilecek şekilde bir bilgisayar programı yazılamasını tasarladı. Wong ve bilgisayar programcısı arkadaşı piyanonun 1’den 88’e kadar tüm notalarını renklerin çeşitli pikselleri ile eşleştirdi. En altta mavi olmak üzere, kırmızı en üst notaya yerleştirildi. Renkler bu eşleştirme ile dijital notalara dönüştürüldü.
      
RENKLERİN MÜZİĞİ
       Program ilk önce bir tablet PC’de denendi. İlk etapta bir papağandaki renklerinin dijital notaları çıkarıldı. Görme özürlü kullanıcı tablet PC üzerinde kalemi gezdirdiğinde, seslerin değişiminden renklerin değişimini anlayabiliyor. Örneğin, kırmızının tonu koyulaştıkça, nota da giderek daha tizleşiyor. Wong uygulamanın henüz emekleme aşamasında olduğunu belirtirken, sadece dijital ortamda yaratılan renkleri tanıdığını ifade ediyor. Diğer bir deyişle, yazılımın kağıda basılmış bir haritayı okuması için henüz mümkün değil.
       Wong, görme yetisini 7 yaşında yitirdiğini bu sayede bir tür renk belleği geliştirebildiğini, bunun da yazılımın geliştirilmesine katkısı olduğunu belirtiyor. Yazılımı ticarileştirme konusunda henüz erken olduğunu düşünen Wong, geniş katılımlı bir programcı ekibiyle uygulamanın daha güçlü hale getirilmesini hedefliyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 15 Şubat 2005

 
Süper Teyze 287
Adam telaş içinde doktoruna anlatıyordu : - Sormayın doktor, bu yaşıma kadar böyle garip bir gece yaşamamıştım. Öyle bir rüya gördüm ki, bir türlü etkisinden kurtulamıyorum. - Sakin olun  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.