Hamburgeri kim bulmuş?
 

ÇOĞUMUZUN Amerika’nın yemek kültürüyle özdeşleştirdiği hamburgerin ilk kez Tatarlar tarafından yapıldığını biliyor muydunuz?

Çoğu kişi hamburger kelimesinin İngilizce’de jambon anlamına gelen “ham” kelimesinden türetildiğini düşünür. “Fishburger” ve “cheeseburger” gibi kullanımlar da bu düşünceyi kuvvetlendirir.

Fakat hamburger, “ham” ve “burger” kelimelerinin birleşmesinden değil “hamburg” ve “er”in birleşmesinden meydana gelmiştir. Hamburger, Almanca’da “Hamburg’tan” anlamına gelir.

Tatar bifteği

Onüçüncü Yüzyıl’da Sibirya, Rusya, Doğu Avrupa, Kırım ve Polonya’yı zapteden Tatarlar, etin lezzetli olmayan bölümlerini değerlendirmek için kendilerine özgü bir yöntem buldular.

Etin bu kısımlarını ince ince kıydılar ve çeşitli baharatlarla karıştırıp çiğ olarak yediler. “Tatar Bifteği” olarak adlandırılan bu özel yiyecek Alman liman kenti Hamburg’a kadar ulaştı.

Tatar bifteği Hamburg’a gelince isim değiştirdi ve “Hamburg bifteği” oldu. “Hamburg bifteği” 19. Yüzyıl’da Alman göçmenlerle beraber ABD’ye de ulaştı. Fakat ABD’de artık çiğ olarak değil, pişirilerek yeniliyordu.

“Hamburger bifteği” terimi ilk kez 1889’da Walla Walla ismindeki Washington gazetesinde çıktı.

1948’de ABD’de ilk McDonald’s restoranı açıldı. McDonald’s önceleri sadece sosisli sandviç satıyordu.

Fakat McDonald’s imparatorluğunun kurucusu Ray Kroc 1954’te ekibe katılınca sosisli sandviçlerin yerine hamburger satılmaya başlandı ve hamburger de Amerikan kültüründeki yerini almış oldu.
Kaynak:Tercüman 16 Şubat 2005

 
Süper Teyze 162
Otoyolun kenarına geldiklerinde çocuk salyangoz annesine sordu : - Karşıya geçecek miyiz anneciğim ? - Mümkün değil ! dedi anne salyangoz. İlk otobüs sadece 4 saat içinde burada olur.  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.