GÖKYÜZÜ ’HAREKET’ LENECEK
 

Gökyüzü, mayıs ve haziran aylarında önemli gök olaylarına sahne olacak. NEAT kuyrukluyıldızı, 5 Mayıs’tan itibaren kuzey yarıküreden görülebilecek. 121 yıldan bu yana ilk kez Venüs geçişi de gerçekleşecek.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün internet sayfasından derlenen bilgilere göre, Kuyrukluyıldız Hale-Bopp’un geçişinden bu yana fotoğrafı en çok çekilecek kuyrukluyıldız adayı olarak gösterilen C/2001 Q4 (NEAT), 21 Ağustos 2001’de, Dünya’ya yaklaşan asteroitlerin izlendiği projede çalışan bir grup gözlemci tarafından keşfedildi.

EN PARLAK ZAMANI MAYIS ORTASINDA

Geçen mart ayından bu yana çıplak gözle güney yarıkürede görülen kuyrukluyıldız, 5 Mayıs’tan itibaren kuzey yarıkürede de izlenebilecek. 7 Mayıs’ta ise C/2001 Q4 kuyrukluyıldızı Dünya’ya en yakın konumda (51 milyon kilometre) olacak. Bu tarihten itibaren kuyrukluyıldız hızla güneybatı-batı ufkunda akşam saatlerinde yükselmeye başlayacak. 15 Mayıs’ta ise Güneş’e en yakın konuma geçecek. Bugünler, kuyrukluyıldızın en parlak görüneceği zamanlar olacak.

Kuzey yarıküre gözlemcileri için, mayıs ayının ikinci haftası en uygun zaman olarak öngörülüyor. 20 Haziran’a kadar ışık kirliliği olmayan yerlerde çıplak gözle görülebilecek kuyrukluyıldız, yaz sonuna kadar küçük teleskopla gözlenebilecek bir gökcismi olma özelliğini koruyacak.  

VENÜS GÜNEŞİN ÖNÜNDEN GEÇECEK
 6 Aralık 1882 yılından bu yana Venüs ilk kez 8 Haziran 2004 günü Güneş’in önünden geçecek. 121 yıldan bu yana gerçekleşecek ilk Venüs geçişi, Türkiye’den de izlenebilecek.Geçiş sırasında Venüs’ün görünen çapı Güneş’inkinin 32.7’de biri kadar olacak. 160 milimetre çapındaki bir güneş görüntüsü, Venüs’ü Güneş diskinin üzerinde kolayca izleyebilmek için yeterli olacak. Bu durumda Venüs yaklaşık 5 milimetre çapında küçük bir leke gibi görülecek. Venüs geçişi, Güneş tutulması sırasında kullanılan güneş filtreleri ile doğrudan Güneş’e bakıp izlenebilecek. Teleskop kullanılıyorsa, teleskopun göz sağlığını koruyacak filtre sistemi ile donatılmış olması gerekecek.  

Geçiş; Avrupa, Afrika ve Asya’dan da görülebilecek. Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan geçişin başlangıcı izlenirken; Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’nın doğusundaki gözlemciler Güneş doğarken Venüs geçişinin sadece sonunu görebilecek. 

1610 yılında teleskopun icadından bu yana sadece 6 Venüs geçişi gerçekleşti. Venüs geçişleri; 8, 105.5, 8 ve 121.5 yıl aralıklarla tekrarlanıyor. 8 Haziran’dan sonraki Venüs geçişi 8 yıl sonra 6 Haziran 2012’de, bir sonraki ise 105.5 yıl sonra 11 Aralık 2117’de gerçekleşecek.
 
2004’ÜN İLK GÜNEŞ TUTULMASI
2004 yılının ilk güneş tutulması, Güney Afrika ve kısmen Antarktika’dan gözlemlenebilecek. Tutulma, Türkiye’den izlenemeyecek. Parçalı Güneş tutulması Türkiye saati ile 14:29:55’de başlayacak, 18:38:36’da sona erecek.
KAYNAK: Hürriyet 02 Nisan 2004

 
Süper Teyze 110
İki baba sohbet ediyorlardı. - Biliyor musun , dedi biri. Geçen gün eski eşyaları karıştırıyordum. Eski defterlerin arasından okul karnelerim çıktı. Hepsini tek tek yırttım sonra da evde kimse yokk devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.