Rus sinemalarına ‘Türk Hamlesi’
 

Türkçe’ye ilk kez Altın Kitaplar tarafından çevrilen Boris Akunin’in ‘Türk Hamlesi’, Rus sinema tarihinin en pahalı ve iddialı yapımlarından biri olarak ülke çapında 364 sinemada gösterime girdi.

Canik Fayzıyev’in yönettiği film, Rusya’nın Hollywood’a yanıtı olarak nitelendiriliyor. Akunin’in, 1877 yılında geçen olayları konu alan ‘Türk Hamlesi’ isimli romanından uyarlanan film, tarih içerisinde gezinen bir kurguya sahip. Filmde, Enver Efendi’nin, Sultan Abdülhamit’in talimatıyla yanlış istihbarat yaymak için Rus hatlarına sızması ve Plevne Savaşı çevresinde gelişen olaylar anlatılıyor.

‘Türk Hamlesi’nde söz konusu savaş ‘Plevne’dir ve romanın her yeni bölümü dünya gazetelerinde bu savaş hakkında çıkan haberlerle başlar. Roman kurgusu bu noktada da ilginç bir boyuta ulaşıyor: Gazete haberleri ile tarihin gerçeklik boyutuna daha da yaklaşan Akunin, diyalogların arasına serpiştirdiği sözlerle savaşın yıkıcılığı ve gereksizliğini yazmaktan -telaffuz ettirmekten- geri durmuyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 22 Şubat 2005

 
Süper Teyze 353
İştahlı ve şişman bir hanımdı. Yemek yemek için lokantaya girdi. Ancak öğle vakti lokanta kalabalıktı. Kadının  yemeği bir türlü masasına gelmiyordu. Sabırsızlanan kadın garsona seslendi : - devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.