Ekran Karşısında Yemek Felakete Davetiye Demek
 

Günümüzün çocukları arasında yeni bir trend başladı: Aileyle birlikte masaya oturmak yerine televizyon karşısında yemek yemek. Fakat sağlık uzmanlarına göre ailelerin bu davranışa izin vermesi " felakete davetiyeden başka bir şey değil " Mother&Baby adlı dergi tarafından yapılan araştırmaya göre yemeklerini televizyon karşısında yiyen çocuklar sosyal becerilerden yoksun oluyor. Daha sağlıksız ve tek yönlü beslendikleri için de obez olma riskleri artıyor.

ANA YEMEKLERİ CİPS

Özellikle  annesi çalışanların " cips " ve " nugget " larla beslendiğini söyleyen uzmanlar, çocukların sebze ve meyveyi çok az tükettiklerini ifade ediyor. Araştırma için 2 bin aile inceleme altına alındı. Anne ve babaların çoğu çocuklarının yemek zamanı sergilediği davranışları korkunç olarak nitelendirdi. Araştırmaya göre her 10 çocuktan 9’ u televizyon önünde abur cubur yiyor. Yarısından fazlası her gün yenmesi gereken oranda sebze ve meyve tüketmiyor. Daha küçük yaşlardaki çocuklar üzerinde yapılan araştırmada ise her 10 çocuktan 7’ sinin sofraya oturmadığı, 10’ undan 6’ sının yiyecekleri fırlattığı, birçoğunun masanın üzerine çıkmaya çalıştığı ve her 10 çocuktan 4’ ünün çığlıklar attığı ortaya çıktı.

Her 10 anneden 6’ sı ise yemek zamanlarında kontrolünü kaybettiğini ifade etti. İşte araştırmada ortaya çıkan diğer sonuçlar: Çocukların büyük bir bölümü artık aileleriyle sofrada oturup yemek yemiyor. Sadece yüzde 12 lik bir bölüm aileleriyle birlikte sofraya oturuyor. Yüzde 42’ lik bir bölüm ise bugüne kadar aileleriyle birlikte hiç restorana gitmemiş. Araştırmayı yapan derginin editörü Karen Pasquali Jones " Çocukların aileleriyle birlikte yemek yeme alışkanlığını kazanması g erekiyor. Sadece onları düzenli yemeğe teşvik etmekle kalmaz ve yeni yiyecekleri keşfetmeleri konusunda cesaretlendirir." dedi.

SON DERECE ZARARLI

Dr. Muzaffer Kuşhan bu konuda şunları söyledi:" Televizyon karşısında çocuklara yemek yedirmek son derece zararlı. Televizyon reklamları ile çocuklara onların gelişimleri açısından hiç gerekli olmayan pek çok yiyeceğin reklamı yapılıyor. Yemek yemeyi bir yaşam stili olarak benimsiyorlar.

Çikolatalar, bisküviler, cipsler hayatlarının bir parçası haline geliyor. Abur cubur alışkanlığı obez çocuklar yaratıyor. Ayrıca çocuklar televizyon karşısında ne yediklerinin farkına varmıyorlar. Bu durum bir süre sonra şartlı reflekse dönüşüyor. Televizyon karşısına geçer geçmez karınları acıkıyor ve kilolu bir nesil ortaya çıkıyor."


Kaynak: 1 Nisan 2004 Sabah

 
Süper Teyze 113
Yavru kirpi oyun oynarken evlerinden çok uzaklaşmış sonra da  kaybolmuştu. Yürüye yürüye  kocaman bir bahçeye geldi. Yolunu kaybetmişti,yorgundu ve çok korkuyordu. Tam o sırada yanlışlıkla devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.