Amerikalılar, görünmezliğin ’teorisini’ buldular; ama henüz pratiği yok
 

Amerika Birleşik Devletleri’nden bilimadamları, bir nesneyi teorik olarak görünmez hale getirmenin yolunu bulduklarını söylüyorlar. AMA

Saygın bilim dergisi Nature’ın internetteki versiyonu olan news@nature.com adlı sitede yayımlanan bir makaleye göre, bu fikri Pennsylvania Üniversitesi’ndeki iki uzman geliştirdi.

Andrea Alu ve Nader Engheta adlı elektronik mühendisleri üzerine örtüldüğü nesnenin görünmemesini sağlayacak bir örtü geliştirilebileceğini savunuyor.

Bu fikir uzun yıllardır edebiyat ve film dünyasına esin kaynağı olmuş, bilim kurgu eserlerinde sık sık kullanılmıştı.

Yıldız Savaşları, James Bond ve Harry Potter filmlerinde görünmezlik, kahramanı çoğu zaman en zor durumlardan kurtaran bir çözümdü.

Elektrik dalgaları

Yöntemin temelinde, plazmon adı verilen ve bazı metallerin yüzeyinde oluşan küçük elektrik dalgalarının kullanılması yatıyor.

Bu dalgalar bir nesneden yansıyan ve görülmesini sağlayan ışığı yutuyor.

Böylece asıl yüzey yerine, nesnenin gerisinde kalan şeylerin sanki arada hiç bir şey yokmuş gibi görülmesi öngörülüyor.

Tüm bunlar Yıldız Savaşları filmlerinde bir tuşa basılarak ekranlardan silinen uzay gemileri ile ilgili sahneleri anımsatsa da, uzmanlar buluşun şimdilik böyle bir imkan vermeyeceği uyarısında bulunuyor.

Bu yöntem ancak çok küçük nesneleri gizlemek için kullanılabilecek durumda.

Uzmanlar normal ışık altında görünmezlik için şu aşamada fazla başarılı olmasa da, yöntemin en azından radarlara karşı kullanılması ihtimali olabileceğini savunuyor.
Kaynak:NetHaber 3 Mart 2005


 
Süper Teyze 285
Deniz arkadaşı Suna’ya sordu : - Hani şu masallardaki gibi çok çok iyi kalpli, güzeller güzeli bir peri kızı yanına gelse ve ‘dile benden ne dilersen !’ dese, ne isterdin Suna ? Suna bir süre  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.