İlk ‘akrabamız’ 4 milyon yıl önce yürüdü
 

Etiyopyalı bilim adamları, ilk yürüyen insana ait olduğu belirlenen 4 milyon yıllık bir fosil buldu.

Doğu Afrika ve bugünkü Etiyopya tarihte ilk insan boylarının ortaya çıktığı bölge kabul ediliyor. Bu bölgede sık sık insanoğlunun atasına ait fosilleşmiş izler ortaya çıkarılıyor. Etiyopya’nın Afar bölgesinde gün ışığına çıkarılan son bulgular da, yürümeyi başaran ilk insansı türe ait 4 milyon yıllık kemikler.

AYAK BİLEĞİ BACAĞINA DİK
       Bulunan kemikler arasında incik (dizden ayağa kadar uzanan ön kemik) kemiğinin tümü, kalçadan büyük bir parça, kaburgalar, boyun ve kuyruk sokumu ile kürek kemiği bulunuyor. Canlının iki ayağı üzerinde yürüdüğüne dair kanıt ise incik kemiğine bağlı olarak duran ayak bileği. Araştırma ekibi incik ve ayak bilek kemiklerinin konumunun canlının dik yürüdüğüne işaret ettiğini belirtiyor.
       Bilim adamları ilk dik yürüyüşe geçen canlıya ait olan bulguların insanın yürümeyi öğrenmesiyle ilgili önemli ipuçları vereceğini, evrim sürecinin aydınlanmasına katkı sağlayacağını belirtiyor. Bulgular henüz bağımsız bilim adamlarınca gözden geçirilmedi.
      
LUCY’NİN YAKINI OLABİLİR
       Daha önce de Etiyopya’da 4.5 milyon yaşında maymunsal özellikler gösteren bir canlı bulunmuş, ancak dik yürüyüp yürümediği anlaşılamamıştı. Kemikler, bilinen ilk insansılardan Lucy canlısının gün ışığına çıkarıldığı bölgenin 60 km uzağında bulundu. 1974 çıkarılan ve 3.2 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen Lucy, evrim sürecinde Homo Sapien’lerin öncülü sayılıyor.

 
Süper Teyze 32
Gülin hastaydı. Yatağında yatıyor annesi de başucunda oturmuş onun sevdiği şarkıları mırıldanıyordu. Gülin birden doğruldu : - Anneciğim bir şey sorabilir miyim ? - Tabi yavrucuğum ! - Artık uyuy devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.