Google’ın kafadarları
  İnternetin en büyük arama motoru Google Wall Street’te borsaya açılıyor. Yeni ekonominin şöhretleri Larry Page ve Sergey Brin’in son derece mütevazı akademisyen ailelerden geldiklerini ve babalarının zorlamasıyla doktoraya girdiklerini biliyor muydunuz?

İkili eğer doktora tezi olarak Google arama motorunu icat etmeselerdi, bugünlerde karmaşık matematik problemleri ile uğraşıyor olacaklardı. Şimdi ise, internette 4 milyar 285 milyon 199 bin 774 sayfayı tarayan bir arama motorunun mimarı olarak kapak oluyorlar.

ARMUT DİBİNE DÜŞER
       Larry Page’in babası Carl Page, Michigan State Üniversitesi’nde yapay zeka ve bilgisayar konusunda çalışmalar yapan bir profesördü. Annesi de aynı üniversitede bilgisayar programcılığı bölümünde çalışan küçük Larry, haliyle çocukluktan itibaren bilgisayarlarla içli dışlı oldu. Larry’nin ağabeyi Carl Page Jr. da, bilişim devriminin ilk yıllarında Silikon Vadisi’nde girişimci olarak işe başlamış, e-posta yazılımı E-Group’u kurmuş ve bunu Yahoo’ya satmıştı. Ağabey Carl, daha sonra kardeşinin kurmak istediği arama motoru şirketi için gerekli sermayeyi sağlamıştı.

       Larry Page babasının entellektüel gücü ile ağabeyinini girişimciliğini almış olacak ki, doktora tezi olarak geliştirdiği arama motoru teknolojisini ticari alana geçirmeyi bildi.

GOOGLE STANFORD’DA DOĞDU
       Stanford’a gelen Brin ve Page, çocukluklarından beri ilgi duydukları bilgisayar mühendisliği alanında doktoraya başlarlar. Larry ve ikilinin diğer üyesi Sergey Brin, 1995’te Stanford Üniversitesi’nde doktora yaparlarken tanışırlar, ancak ilk başlarda üniversitenin rekabetçi ortamının verdiği benmerkezcilikle birbirleri ile iletişimleri minimal düzeyde kalır. Ancak, üç yıl sonra o zamana dek birbirlerinden bağımsız olarak geliştirdikleri arama motorları teknolojilerini harmanlayarak Google sistemini hayata geçirmeye karar verirler.

       Stanford Üniversitesi ikilinin projesine destek olur ve bir miktar sermaye aktarır. Google üzerinde hala sermayedar hakkı bulunan üniversite, arama motorunun patentini de elinde tutuyor. Google şirketi patent hakkı üniversiteden leasing yolu ile kiralamaya devam ediyor.

GOOGLE TANRI MI?
       Google ilk olarak 1998 yılında internete çıktığında, internette pekçok arama motoru vardı. Bunların tümü silinirken, bir tez projesi olarak doğan Google şimdi Amazon.com ile birlikte piyasanın en değerli internet şirketi. Günde 200 milyondan fazla sayfa açılan Google, 80 dilde birden kullanılıyor. Google internette 4 milyar 285 milyon 199 bin 774 sayfayı taraayarak arama yapıyor.

       University of Washington bilişim bilimleri profesörü Joe Janes, bu güz döneminden itibaren departmanda Google stratejisi üzerine ders açıyor. Google sözcük aramada öylesine bir pozisyona geldi ki, “Is Google God?” (Google Tanrı mı?) sorusu New York Times gazetesinin anasayfasına başlık oldu. Sitenin adından türetilen ‘to google’ İngilizce sözüklerde “internetten aramak” anlamıyla çoktan yerini aldı.       

KAYNAK:03 Mayıs 2004 http://www.ntvmsnbc.com/news/267733.asp#BODY

 
Süper Teyze 273
Yaramaz  Can, akşam eve gelen babasını kapıda karşıladı : - Tebrikler babacığım ! geçen Cumartesi kendine aldığın saat bir harika ! gerçekten de su geçirmiyor. Bu gün sen işteyken denemesini devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.