Küresel ısınma için artık çok geç
 

Bilim insanları, dünya toplumlarının sera etkisini bugün durdurmaları halinde dahi, küresel ısınmanın durdurulamayacak bir yöne gittiğini savunuyor.

Küresel ısınma bu hızıyla devam ederse 2100 yılında 25 cm yükselecek, sıcaklıklar ise yarım derece artacak. Bilim insanlarının yaptıkları bilgisayar simülasyonlarına göre, deniz seviyesi bugüne kadar yükseldiğinden daha fazla yükselecek, kuraklıklar, fırtınalar ve sıcak hava dalgaları daha sert hale gelecek.   

SULAR 2100’DE 25 CM YÜKSELECEK
       Sonuçları Science dergisinde yayımlanan, Colorado’daki ‘National Center for Atmospheric Research (NCAR)’da yapılan araştırmalara göre, sera gazlarının atmosfere salınmasını durdurmanın zamanı geçiyor. Bilim insanlarının korkutucu senaryo olarak niteledikleri ise, bu döngünün geri çevrilemez bir hal alması. Tahminlere göre, tüm dünya karbon dioksit emisyonunu (salınımı) kesse dahi, deniz seviyesi yine de 2100 yılında 11 cm yükselmiş olacak.
      
‘GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ HALE GELDİ’
       En kötü senaryoya göre ise, deniz seviyesi 30 cm yükselirken, sıcaklıklar 3.5 derece artacak. İnsanoğlunu bekleyen asıl felaket ise 2400 yılında, deniz seviyelerinin 1 metre artacağı öngörüsü. Araştırmayı kaleme alan bilim insanı Dr. Tom Wigley sonucu şöyle değerlendiriyor: “Kısaca, dünya geri dönülmez bir yola girmiş durumda.”
      
DENİZ KENARLARI SULAR ALTINDA KALACAK
       Küresel ısınma sonucunda Grönland’daki buz kütlesi tamamen erirse deniz seviyesi 7 metre, Antarktika’nın batısındaki buz kütlesi erirse 5 metre daha artacak. Bu seviyeler, Bangladeş, Florida ve Manhattan’ın büyük bölümünün sular altında kalması için yeterli olacak.
       Küresel ısınma insanoğlunun fosil bazlı maddeleri yakarak atmosfere karbon dioksit ve benzeri gazlara salmasıyla oluşuyor. Bu gazlar atmosferde bir tabaka oluşturarak Dünya’ya düşen Güneş ışınlarını yeryüzüne hapsediyor. Buna sera etkisi deniyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 18 Mart 2005

 
Süper Teyze 302
Genç kadın evcil hayvanlar satan dükkana girdi ve satıcıya bir papağan satın almak istediğini söyledi. - Tam size göre bir kuşumuz var ama biraz pahalı, dedi adam. - Fiat devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.